Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Егзотична оаза у срцу Србије: Слике са Бањског потока одузимају дах, тиркизна вода и атрактивна вегетација стварају несвакидашње призоре (ФОТО)


Чачак – Бањски поток који извире подно планине Овчар у дргачевском селу Дучаловићи прави је неистражени драгуљ и својеврсни природни феномен. Иако је његов водоток дугачак само шест километара у њему се таложи кречњак, формирају мала језерца и ствара величанствена бигрена тераса са неколико метара високим терасним одсеком на коме је таложење сиге и данас активно.

„Тако се формира велики број малих слапова и бигрених када. Фасцинантна је чињеница да је он од малог потока направио овако чудесне пејзаже и тако велику бигрену каду. Он са годинама мења свој изглед. Баш због тих великих талога није дозвољено купање, јер се на тај начин штети и урушава овај необични природни бисер“, изјавио је за РИНУ Горан Николић из ТО Чачак.

Овај бујични поток, већ годинама привлачи бројне туристе, а његови слапови и седиментне стене које га окружују стварају несвакидашњи призор. У горњем току поток сабира више малих извора и поточића. Посебно  је атрактиван део потока на километар узводно од ушћа, који у једном делу има одлике кањона.

„Вегетација која га окружује је изузетно богата и привлачна за око. Ствара феноменалну рефлексију. Може се уочити неколико врста папрати, а у водама живе поточна пастрмка и рак“. Каже Николић.

До Бањског потока води планинарска стаза са веома прецизним путоказима, а сићи до ове природне оазе права је авантура. Међутим, поред свих лепота, овај део Овчарско – кабларске клисуре богат је изузетним културно-истроријским наслеђем.

„На овом потоку у мају 1815. година Турци су разбили српски збег, који се крио дубоко у шуми. У доњем делу радиле су бројне воденице поточаре, међу којима је и она манастира Сретење. Ниже ка Бањи постојала је Ћосова, а још стотинак метара низводно била је смештена воденица Видосава Ђебића. То имање је било опасано каменим зидом, а осим воденице имали су стругару и ковачку  радионицу. Кућа у којој је била воденица остала је сачувана и до данас“, открива Горан све тајне овог предела.

Туристичка организација Чачка, има у плану додатно уређење Бањског потока, а подршка за тај пројекат добијена је од Министарства заштите животне средине. Тако да ће овај прави мали рај на земљи бити још спремнији да дочека бројне посетиоце из земље и иностранства.

РИНА


10.07.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO