Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·     Bujični potoci se izlili i potopili puteve u selima Požege: U Užicu pala ogromna količina kiše - situacija u Zapadnoj Srbiji nakon oluje se stabilizuje     ·     Prve slike izvlačenja teretnjaka koji je sleteo sa autoputa kod Preljine: Nadležni apeluju na dodatan oprez (FOTO)     ·     Čitavu noć smo na nogama, konačno se situacija stabilizuje: Besana noć iza gradjanski Novog Pazara, reke se vratile u svoja korita (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је прави косачки Вимблдон, такмичари из Србије и региона укрстили су наоштрен алат: Одржана неприкосновена Косидба на Рјацу, нису је одложиле ни магла ни пљусак (ФОТО)(ВИДЕО)


Љиг - Замирисале су покошене ливаде на падинама планине Рајац. Такмичари из Србије и региона укрстили су косе спремни да покажу и докажу своју снагу и вештину. Традициоална манифестација која дуже од пола века слави тежак рад сељака одржана је упркос најављеним пљусковима и великој магли. Није било лако ни учесницима, а ни жирију. Најбољи и најбржи од свих био је Мирко Кецман из Босанског Петровца којем је ово пета победа на "Косидби на Рајцу", друго место освојио је Милорад Сладојевић, а треће млади Вук Вучковић из Чачка који се сојевремено био и најмлађи освајач "Златне косе".

"Ово је за нас као косачки Вмблдон, спремамо се и такмичимо цело лето како би се на што бољи начин представили. За златан откос најважнији добар алат, али и физичка спремност. Квалитетна коса је најбитнија, мора бити добро наоштрена. Први замах је кључан. Десном ногом идете напред, па мало замахујете из кука, мало из рамена. Највише треба да косите овим средишњим делом, а не врхом косе”, открива своју тајну овај млади косач.

Брус за појасом неизоставан је детаљ, а коса мора стално да се оштри, да би трава била добро покошена.Ž“То је природни камен који служи за оштрење, наслони се на косу и уско повлачи, али морате пазити да се не посечете. Трава на Рајцу је тврда и јака и ако се нисте добро наоштрили, нема победе”, рекао је Вук за РИНУ.

Косе се прихватио и један Канађанин

Овогодишња манифестација окупила је 20 такмичара, 30 ревијалаца и четири екипе. Гости су стигли из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније а косе и бруса се прихватио и један Канађанин, који о Косидби на Рајцу снима  документарни филм.

"Мој отац је пореклом Србин, већ неко време проводимо у Србији и фасциниран сам многим стварима. Показали су ми пар потеза и замаха, па сам ове године и такмичар на Рајцу. Сасвим је сигурно да је потребно велико искуство и снага да би се овде победило, али надам се да ћу кроз тенинг и ја још више усавршити ову вештину", рекао је Себастијан Скулерстејџ из Канаде.

Косидбу на Рајцу 51. по реду свечано је отворила министарка туризма, трговине и телекомуникација Татјана Матић истичући значај овог и сличних догађаја који се организују у Србији.

"На овај начин чувају се стари српски обичаји и традиција што је веома важно, а са друге стане овакве манифестације окупљају и велики број посетилаца што има туристички значај. Туристичком потенцијалу Косидбе на Рајцу доприноси и њен међународни карактер, што је још један доказ колико српску традицију поштују и грађани осталих земаља", нагласила је Татјана Матић.

Због свих елемената које обухвата Косидба на Рајцу би требало да се нађе на Листи нематеријалног културног наслеђа, попут кола и славе, а потом и на УНЕСКОВОЈ листи.

"То није само кошење траве него цео низ догађаја и обичаја који сведоче о томе како су људи живели некад. Здравица, затим ручак на тек покошоној трави, водоноша који је јако важан током косидбе, бирање ђидије или домаћина.. то су све елементи који је чине одлично организованом и садржајном манифестацијом, па се надамо да ће се ускоро наћи на овим реномираним листама", истакла је етнолог Снежана Ашанин.

РИНА


18.07.2021.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO