Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·     Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara     ·     U Srbiji još danas toplo, od sutra osetno hladnije     ·     Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·    


Autor: RINA.rs


Муслимани данас прослављају курбан бајрам: Верници поштују обичаје који се преносе са колена на колено, месо деле на три дела – за њих, за сиротињу и комшије које су друге вере


Пријепоље – Муслимани широм света данас обележавају један од својих највећих празника који са собом носи и низ обичаја који се и дан данас поштују. У скоро свим домовима приноси се жртва, тачније заклан је курбан а то је у већини случајева јагње или теле.

“Прадеда је клао курбан, а тај обичај се код свих нас преноси са колена на колено. Тако је и данас. Месо се дели на три дела, један за нас, други за сиротињу, а трећи за комшије који су друге вере. Овде код нас нема граница, живимо заједно од кад знамо за себе и све празнике прослављамо једни са другима“, рекао је Шериф Фазлић из Пријепоља.

Ова четири празнична дана су време великог помирења и праштања. Курбан бајрам почиње два месеца и десет дана после Рамазана, а први дан се одређује према појављивању Младог месеца. Прославља се  четири дана и назива се хаџијски јер се у Меки завршава главно годишње ходочашће, које је ове године први пут отказано.

“Више него икада пре или после, у неким другим данима, муслимани су током овог празника спремни на праштање, помирење, солидарност и све остало што узвишени Алах и ислам од њих траже. У наредна четири дана муслимански домови биће пуни разумевања за комшије, пријатеље али и сиромахе”, навео је Надир Дацић, главни имам меџлиса исламске заједнице у Пријепољу.

Курбан-бајрам или празник жртве сваке године пада у различито време, јер је исламска лунарна година за око 11 дана краћа од оне из грегоријанског календара.

РИНА


20.07.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO