Uništene i razlupane kajsije sedam dana pre berbe: Voćari iz podjeličkih sela i danas sabiraju ogromnu štetu koju je donelo nevreme (FOTO)     ·     Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·    


Autor: RINA.rs


Жељно се ишчекује киша у жедној Западној Србији: Ситуација у Ариљу и Пожеги још гора него претходних дана, до потрашача у пет места стиже само 380 литара воде


Ариље - Тешка ситуација је и даље у пет локланих самоуправа у Западној Србији, јер услед сушног периода водостај на реци Рзав је испод сваког досадашњег минумума, па се до потрошача дистрибуира 380 литара, што је вишеструко мање од просека. Најкритичнија ситуација је у општинама Ариље и Пожега јер на њиховој територији не постоје локална, алтернативна изворишта и скоро сва домаћинства су прикључена на водосистем Рзав.


"Висинска подручја су без воде данима, а мештане пијаћом водом снабдевају цистерне, које су нам стигле из свих градова Србије. Многи су нам помогли у овој веома тешкој ситуацији. Приградска насеља искључују се са система повремено и по потреби, док континуирану испоруку воде има само језгро општине, у коме су виталне институције. Уколико се овакво стање настави плашим се да ћемо морати да прибегнемо рестрикцијама и у самом језгру, али сви се надамо да до тога неће доћи јер би велики проблем могло да изазове и пуцање старих азбестних цеви", изјавио је за РИНУ Предраг Маслар председник општине Ариље.


Спас за неколико хиљада људи биле би само падавине, које су након дужег времена и најављене. У зависности од интензитета падавина, у просеку би се обезбедило још око 30 додатних литара у секунди.


„На реци протиче 1.000 секундарних литара воде, ми узимамо око 400 литара, остатак враћамо у реку како бисмо одржали биолошки минимум. Није могуће додатно смањити биолошки минимум, јер би тиме угрозили реку у низводном току. Уместо 700 литара, ми већ сада, по дозволи надлежног министарства, враћамо од 600 до 650 литара. Испод тога не може да се иде, а и за ту количину се свакодневно врше детаљна испитивања како не би био угрожен биљни и животињски свет у самој реци", изјавио је директор ЈП Рзав, Зоран Бараћ.


Ванредна ситуација осим у Ариљу и Пожегии, и даље траје у Чачку, Горњем Милановцу и Лучанима.


РИНА


17.08.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO