Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·     Borba sa smećem na reci Lim i dalje traje, niko ne odustaje dok prljavi neprijatelj ne završi na deponiji: Svakdonevno se sa lančanice uklanja oko 500 kubika otpada (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


На разговору за посао вам траже да будете млади, али и искусни: Богдан из Ариља показује да је и то могуће, овако је зарадио своју прву плату (ФОТО)(ВИДЕО)


Ариље - Искуство и младост приликом аплицирања за послове више нису две неспојиве категорије, захвљаујући програму "Моја прва плата" кроз који је до сада у Србији прошло преко 8.000 људи. Већина њих добила је и стално запослење у компанијама у којима се програм спроводио, а један од њих је и Богдан Радовић из Ариља.


"Из мог искуства могу рећи да је ово најлакши начин да млади људи дођу до запослења. Пријава на програм је веома једноставна, све се врши електронски. Младим особама на овај начин пружена је шанса да стекну искуство, постану конкуретни и добију посао. То је основа за све даље у животу и једна од најважнијих ствари. Послодавци су добри и већина полазника програма на крају изрази жељу да остане у истој компанији", рекао је Богдан за РИНУ који је посао добио у једној породичној текстилној компанији у Ариљу.


Брнабић: У другом циклусу очекујемо да се пријави 10.000 младих


Након завршеног првог, отворен је конкурс за други циклус програма Моја прва плата, за који се очекује да ће бити још масовнији и окупити око 10.000 младих. За ту намену из државног буџета издвојено 2,2 милијарде динара.


"Биће повећане накнаде запосленима, као додатни подстрек за даље. Циљ нам је да помогнемо младима, у њиховој изградњи и развоју кроз каријеру. Овај програм им то омогућава. Сада ће они моћи послодавцима осим младости, жеља за радом и стечених знања да понуде и искуство у струци. У првом циклусу достигли смо бројку од преко 8.000 младих у 5.000 компанија. Судећи по великом интересовању те бројке ће сада бити премашене. У почетку су и млади и компаније били скептични, али успешно реализован први циклус то је демантовао", рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.


Позив за компаније да се пријаве отворен је од 20. августа и трајаће до 20. септембра, након тога у октобру ће конкурс бити отворен за кориснике. До краја године очекује се потписивање уговора.


"У претходној години која је била веома тешка, успели смо да у Србији повећамо запосленост. То нам годвори да смо на добром путу и да је програм изузетно користан. Око 800 младих добило је своја прва запослења, желимо да млади овде зарађују своје плате и да не желе ићи у иностранство. На овај начин јачамо и домаће, породичне компаније које су окосница привредног развоја", нагласила је Брнабић.


Током претходне године кроз програм Моја прва плата посао у Златиборском округу добило је 322 особе.


РИНА

 

 


28.08.2021.FotografijeVideox
  Prijava na RINAPRO