Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Матија из Ариља је прави херој: Са својих 18 година он је ватрогасац добровољац, газио ватру како би помогао комшијама (ФОТО)


Ариље - Велики шумски пожари који су овог лета захватили Западну Србију нису заобишли ни Ариље. Ватру си гасили и припадници Добровољног ватрогасног друштва, а међу њима и један осамнаестогодишњак. Иако млад, Матија Стојић одлучио је да спасавајућу туђе ризикује чак и свој живот и постао је ватрогасац волонтер.


"Моја прва акција је била ове године када сам гасио пожар у селу Крушцица код Ариља и нисам имао страх. Рекли су ми само да пратим команде да нећу погрешити и тако је и било. Мој посао је да будем колегама од помоћи, идем корак уз њих, носимо напртњаче добијемо маршуту којом треба да се крећемо, развлачимо црева и још многе пропратне ствари, у сваком случају од велике користи када све гори и када је недовољан број људства на терену, сваки човек у ланцу је јако битан", рекао је Матија за РИНУ.


Да би постао ватрогасац добровољац Матија је прошао бројне обуке које су га учиниле спремним да притекне у помоћ старијим и искуснијим колегама. Његови стриц и отац су већ чланови Добровољног ватрогасног друштва у Ариљу, па је хуманост и спретност имао од кога да наследи.


"То ме је привлачило од малих ногу и чим сам стасао кренуо сам на обуке које нису биле претерано захтевне. Јако је важно да будете мобилни и ажурни, јер често се дешава да се од двадесетак ватрогасаца добровољаца кад све гори јави само њих неколико. Одговорност је велика, али и задовољство након завршене акције не може да се опише речиме. Кад знате да сте били од користи", рекао је овај млади Ариљац.


Матија има 18 година и прави је светао пример српске омладине. Осим што је ватрогасац добровољац, он истовремено ради два посла како би зарадио новац.


"Да мене неко пита ја бих рекао да је пожељно да свако у неком тренутку живота прође обуку како би знали да се понашају уколико се нешто запали у њиховој близини. Мале хаварије се често дешацају у кухињи и сви на запаљен тигањ сипају воду што може бити контрапродуктивно, док је довољно преко њега ставити само мокру крпу", објашњава Матија.


РИНА


29.08.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO