Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Страх и зебња им се увукли у кости: Медвед четири пута напао мештане села на Голији за само месец дана, родитељи преплашени због деце која пешаче до школе


Ивањица - Све су учесталији напади медведа који без пардона и најаве силазе у села подно Голије. Уплашени мештани села Чечина на самој граници између Ивањице и Краљева плаше се за свој живот, јер већ четврти пут за месец дана медвед силази до локалног становништа и првих кућа у потрази за храном. Најновији случај на сву срећу завршио се на најбољи могући начин, је старији мушкарац док је враћао овце са испаше само пуком срећом избегао сигурну смрт, када  се шумска звер изненада пришуњала иза његових леђа,


"Није га чуо када је долазио, затим се сасвим случајно окренуо, медвед је стајао на само пар метара од њега, почео је да виче и на сву срећу чула је комшиница, па су усплели некако да га заплаше и отишао је другим путем. За длаку је избегао сигурну смрт. Међутим, није ово једини слулај, недавно је напала поштара Далибора који је успео да побегне и једну земљакињу која је ишла у шуму да бере боровнице. Није нам свеједно да изађемо из кућа, када год закорачимо кућни праг чујемо крике медведа кроз шуму и вукова, делује језиво, никада нису били овако близу кућа", казао је за РИНУ Ратко Половина, мештанин села Чечина.


Иако се медвед повукао у шуму, страх мештана Чечине не јењава, локалним путевим свакодневно се виђају стопе дивљих звери и медведа који у току једног дана пређу на десетине километара.


"Имамо два ђака првака који су сада кренули у школу у Девиће удаљену шест километара, не смемо их саме пустити мора их неко одвозити и довозити, јер стално наилазимо на трагове дивљачи и медведа. Морам да све своје послове оставимо како би их одвезли и вратили од куће до школе", додао је Ратко.


Такође, још један проблем са којим се суочавају мештани Чечина, јесте што у страху од медведа не могу да оду до својих ораница и ливада како би спремили храну, јер се у том делу Ивањице људи баве пољопривредом и сточарством.


"Обраћао сам се надлежним иституцијама за заштиту дивљих животиња и ловачким друштвима да нам на неки начин помогну, међутим остао сам шокиран. Саветовали су ме да оградим простор бодљикавом жицом, тако да ћу изгледа морати цео живот да радим само да бих оградио куда се крећем, чак су ме саветовали да купим пиштаљку и да се здружимо са овим предаторима. Затим су ме преусмерили да се обратим државним органима јер они штите медведе, а ја се питам ко штити људе у овом случају, ја сам рекао да због деце нећу одустати док се овај проблем не реши, куцаћу на сва рата", закључио је Половина.


РИНА


06.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO