Мићо је шумадијски Толстој, а његово дело својевремено је одушевило руско свештенство: Овај уметник ствара иако је у деветој деценији живота, а инспирације му не мањка (ФОТО)

Чачак - На обалама Западне Мораве инспирацију има књижавник чија се ставаралачка пустоловина наставља и у деветој деценији. Мића Миловановић, како га поштоваоци и читаоци зову шумадијски Толстој, који је одликован међународним књижевним признањем „Сребрни витез” у великој Русији, књижевник је инспирисан стварносном прозом, Моравом и српском Светом гором. Његово дело "Молитва за оца Прохора“ монаси са Свете горе пренели су у Русију, које је, како каже овај књижевник за свештенство нека врста Библије, а награда из Русије има посебну драж, јер без обзира на промене услова живота у тој земљи и даље је међу најчитанијима.


„Награду „Сребрни витез” сам добио 2017. године у конкуренцији неколико стотина романа из 13 словенских држава. Посебно ми је драго што ми је то признање доделила Русија, која је мени драга земља и што су Руси препознали у толико великој конкуренцији вредност мог романа. Био сам позван у Сибир, међутим, нисам могао да одем, тако да ми је амбасадор Чепурин у Београду лично уручио награду. С обзиром на то да сам професор енглеског и руског језика, утолико ми то више и значи”, рекао је Мића Миловановић, књижевник из Чачка.

06.09.2021.


Fotografije