Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Имао сам само кревет, једну књигу и пса: Стефан модну писту и светске метрополе заменио за драгачевско село, данас живи поред Рћанске пећине и окружен природом (ФОТО)


Лучани - На само седам километара од престонице трубе налази се Рћанска пећина за коју углавном знају само људи из окoлних села. И баш ту у њеној близини настанио се један млади Београђанин, који је шетњу светским модним пистама заменио животом у нетакнутој природи. Стефан Кнежевић је у Драгачево стигао подно Рћанске пећине стигао сасвим случајно, али му се десила љубав на први поглед. Руиринара и напуштена кућа постала је његов дом, у ком је све морало да се ради испочетка.

"Кренули смо од нуле, увођењем воде и струје у објекат, затим смо и камин убацили јер је тада било јако хладно, имао сам једну књигу, кревет и пса. Међутим нисмо одустајали са реновирањем. Одлучили смо се за сеоски туризам и сада имамо капацитет за тринаест особа на спрату где могу да преноће, а планирамо да максимално попуњеност до следеће године достигне 22 лежаја", рекао је за РИНУ, манекен Стефан Кнежевић који је одлучио са светла престонице замени за прелепа драгачевска јутра.

Оживљавање овог места наишло је на одобравање Драгачеваца који су му пружили здушну подршку. У близини његове куће налази се и Рћанска пећина која представља јединствену целину коју чине: Драгачевска пећина, Слепа пећина, Сува пећина и Велики понор. Укупна дужина унутрашњих канала износи 370 метара. Релативно  је богата пећинским накитом и представља велики туристички потенцијал, па Стефан има намеру да своју понуду усмери и ка том правцу.

"Готово сви мештани су изашли у сусрет, и подржали ме, чак су ми дали коначиште месец дана потпуно бесплатно док моју кућу не ставим у функцију да могу да преноћим, на чему сам им захвалан. Чак се укључила и општина која ми је саградила и мост и то у само десет дана. Остали смо на томе да средимо прилазе самој пећини како би сви посетиоци могли да осете чари овог краја", изјавио је Стефан.

Стефан се годинама успешно бавио моделингом, али његова највећа страст је спортско пењање а ово место је идеално за бављење овим адреналинским спортом.

"У овом фансцинантном предворју саме пећине, правимо смерове, сада их има пет и све што правимо теже смерове привлачимо квалитетније пењаче" казао је овај младић.

Стефан каже да је његов план да се ова дестинација пре свега прилагоди љубитељима природе, али и да се направи рај за предах од градске вреве.

"У плану је да наредне сезоне направимо мале каскаде и да направимо платно за видео пројекције што сматрам да ће нарочито у овом периоду године бити потпуни хит, као и за тренинг јоге, јер је сада актуелно правилно вежбање дисањем", додао је Београђанин.

За ову оазу мира и природне лепоте убрзо се проширило читавим крајем, па су првим возом стигли гости из земље и иностранства.

"Био сам на доста пењалишта у Србији и вани, али ова скривена вас остављају без даха, има потенцијал да се прошири и буде атракција алпинизма. Може да се пење и ујутру и увече и да постане склониште од врућина. Прелепо је овде доћи није далеко и стварно је рај", рекао је Стефан.

Његов пример дефинитивно показује да живота има и ван Београда, а свако ко у себи носи ентузијам може следити његов пут, јер он данас живи свој сан.

РИНА


08.09.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO