Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Осам дивљих депонија се уклања на територији општине Нова Варош: Преко два милиона динара улаже се за здравију животну средину


Нова Варош –  Након што је депонија Стањевине отишла у прошлост, исту судбину доживеће још осам депонија које се налазе на територији општине Нова Варош. Општина Нова Варош и Министарство заштите животне средине потписали су уговор о почетку реализације пројекта превенције нелегалног одлагања отпада, а укупна вредност инвестиције је 2.061.080.00 динара.

„Са постојећим „дивљим“ депонијама животна средина је веома угрожена, нарочито имајући у виду да је територија општине Нова Варош  једна од најшумовитијих општина ( око 42% степен пошумљености), са СРП Увац и Парком природе Златибор, ваздушном бањом Златар … Нова Варош не сме и не може допустити да животна средина буде у ризику од загађења. Депоније настају на локацијама које су „успутне“, увек лако доступне за акумулацију и истовар комуналног и  врло често некомуналног и кабастог отпада“,  наводе из Општинске управе.

Осим за чишћење и уређење дивљих депонија, око 500.000,00 динара биће усмерено и на набавку металних контејнера запремине од 1, 5-7 м3.

 „Комунално предузеће ЈП „3.септембар“ ће у наредних месец дана очистити и уредити све локације под надзором општинске комуналне инспекције. Чишћењем и уређењем наведених локација и уклаљањем „дивљих“ депонија започеће се дугорочни процес на спречавању настанка истих. У Буџетском фонду за заштиту животне средине, општина Нова Варош сваке године издваја и реализује средства из области управљања отпадом и уклањања дивљих депонија. Највећи део средстава се односи на организовано одвожење отпада из сеоских месних заједница“,  кажу  у Општинској управи.

Формиране „дивље“ депоније угрожавају најпре, квалитет живота локалног становништва, а потом и квалитет воде у сливу Увца, квалитет земљишта али и свеукупни биодиверзитет на овом подручју. Пројекат има директан позитиван утицај на заштиту и унапређење животне средине, јер спречава даљу деградацију земљишта и вода.

РИНА


10.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO