Црна леђа, жуте плећке и беле ноге – по томе су посебни тробојни гоничи: Српски аутохтони пси одушевили чак и Џорџа Буша, а пратиоци су ловцима и широм света (ФОТО)

Чачак – Бројне аутохтоне расе паса у Србији изгубиле су битку са временом, а српски педигре на такмичњима, али и у ловачким причама чува још само њих неколико. Међународно су признате четири аутохтоне расе на територији наше земље, док Кинолошки савез Србије признаје пет. Једна од њих је и српски тробојни гонич. Међу најстаријим узгајавачима је и Томо Бошковић из Чачка који на свом имању у селу Качулице има изузетне псе.

„Ови пси називају се још и триколорима, а настали су  на подручју Балкана  укрштањем пса балканца и тробојца. Природном селекцијом очистила се раса и добили смо српске тробојне гониче. Чак и када се тек окоте виде се три боје на њима. Црна леђа, жуте плећке и бутине и својствена бела која се пружа око врата као огрлица, али беле су им и ногице. То су заиста врсни пси. Морају имати дугу њушку, велике меснате полуокругле уши, савршено беле боје, добру равну леђу линију и реп одговарајуће дужине“, рекао је Томо за РИНУ.

10.09.2021.


Fotografije