Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Министар Момировић потписао документ „Посвећеност железници страна Југоисточне Европе“ на данашњем Самиту железница Западног Балкана


Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је заједно са министрима саобраћаја Страна Југоисточне Европе при Транспортној заједници документ „Посвећеност железници страна Југоисточне Европе“ којим се још једном потврђује посвећеност модернизацији железнице и тежња за спровођењем активности као што су дигитализација железничких система, развој интелигентних транспортних система, унапређење безбедности железничког саобраћаја, изградња мултимодалних терминала, отварање железничког тржишта и олакшавање транспорта на граничним прелазима или заједничким тачкама преласка.

,,Ова година је проглашена европском годином железнице и баш као да смо то знали, ове године завршавамо најреволуционарнији железнички пројекат у српској историји. За нас неће само ова година бити година железница, већ и свака наредна. Повезивање железница у Европи и стварање јединственог железничког простора је веома захтеван, али истовремено и веома значајан задатак свих нас. Управо је овај самит показатељ да постоји жеља и спремност за повезивањем, али и велики потенцијал у ширењу и јачању даље сарадње“, рекао је министар Момировић.

Циљ Самита железница Западног Балкана је унапређење регионалне и европске саобраћајне политике, као и осигурање да саобраћајна политика и даље доприноси сигурнијем, ефикаснијем, интероперабилнијем, дигитализованом, одрживом и зеленом развоју система железничког саобраћаја. 

Министар Момировић истакао је да се железница, с обзиром на све њене предности које има у односу на друге видове транспорта, намеће као решење за многа критична питања у области транспорта као што су одржива мобилност, климатска неутралност, енергетска ефикасност и безбедност. Додао је да је жеља министарства и Владе Републике Србије да железница буде конкурентнија и ефикаснија и да сви заједно наставимо са усклађивањем и интегрисањем железница Западног Балкана у железнички систем Европске уније.

Будући да је 2021. година проглашена „Eвропском годином железнице“ и због потребе железничког сектора за убрзаним развојем, главна тема овогодишњег Самита железница Западног Балкана у Београду је посвећена железничком сектору. Самит железница Западног Балкана окупио је високе представнике Европске уније, партнере из Југоисточне Европе, међународних финансијских институција, међународних организација, саобраћајне привреде и чланове академске заједнице.  Домаћин самита је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, а организују га Стални секретаријат Транспортне заједнице, Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој.

РИНА


13.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO