Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Од незапосленог занатлије постао успешан пољопривредник: Фахрудин и његова породица обрађују шест хектара земље у селу Хисарџик (ФОТО)


Пријепоље – Хисарџик је  једно од најживописнијих села смештено подно средњовековног града Милешевца код Пријепоље. Данас ово село једва да броји неколико стотина душа, а статистици још увек пркосе Малагићи. Фахрудин је завршио занат у граду и пар година тамо и живео, али онда је одлучио да се врати на дедовину. Од незапосленог металостругара корак, по корак постао је малинар, повртар и сточар. Његова земља је плодна и родна, а штале пуне.

„Чланови моје породице и ја обрађујемо шест хектара земље. Наш крај је родан и рађа све што посадите. Од малињака убиремо највише прихода, ту  има пет хиљада биљким, а у плану нам је и да проширимо засасаде. Имам још хиљаду и по младица на имању које сам купио. До њега сам пробио, преко два потока, 300 метара пута. Оне ће стићи за бербу догодине“, рекао је Фахрудин.

Нјвећа подршка и ослонац су му супруга Едина, двоје деце школараца и баба Идриза. Како каже, никада није користио државне субвенције и све што има постигао је са својих десет прстију. Неколико пута је помишљао да одустане, али снагом воље је све издржао.

„Једини приход нам је од пољопривреде. Земља је тешка, смоница и од њеног обрађивања већ имамо жуљеве на рукама. Зановили смо механизацију, јер је то најважније у селу да имате како и са чим да радите. Након сваке бербе кажем да је то последња, али чим мало одморимо почнемо са припремом малињака за следећу сезону. Нема зараде, док својим дланом не урадиш. Идемо и у бербу клеке“, рекао је овај пољоприовредник.

Село Хисарџик надалеко је чувено и по кестену , некада је овде било на десетине стабала али Фахрудин каже да памти и боље дане и да се ове биљке могло добро зарадити.

“Стабла се суше, стручњаци кажу да је у питању нека болест, поцрни лист и оде стабло. Ни укус нема као што је имао некад. Пре ниси могао наћи црно језгро, а данас је свако друго. Вероватно нас то природа опомиње. За разлику од кестена орах је добро родио“, рекао је Фахрудин.

РИНА

 


16.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO