Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·     Grobovi zarasli u korov, meštani se sami organizovali da ih očiste: Pojedini naslednici ne obilaze večne kuće svojih predaka, pa drugi moraju da ih sređuju     ·    


Autor: RINA.rs


Алармантне корона бројке стижу из Чачка: За само 16 дана заражено 39 деце, кроз собу за изолацију школског диспанзера прошло је 1.212 пацијената


Чачак - У првих 16 дана септембра, кроз собу за изолацију чачанског Дечијег диспанзера, прошло је 205 лица дечијег узраста, од којих је 39 - оро позитивно на вирус коронa. Када је реч о деци школског узраста, та бројка је закључно са јучерашњим даном нешто виша.


"Кроз собу за изолацију школског диспанзера прошло је 1.212 пацијената, од којих је 269 позитивно на корона вирус. Укупно кроз собе за изолацију дечијег и школског диспанзера прошло је 1.417 деце, од којих је 308 позитивно. Јесте повећан број прегледа, али је стабилно стање, а оно што је најбитније јесте да ковид позитивни пацијенти имају блаже клиничке слике”, рекао је др Александар Пајовић директор Дома здравља у Чачка.


Он је додао да је број вакцинисане деце школског узраста, од 12 година па навише, 170 лица.


Да је број прегледа у Дечијем диспанзеру нешто већи услед повећаног броја респираторних инфекција које су учесталије у ово доба године потврђује и др Ивана Лазовић, начелница Дечијег диспанзера Дома здравља Чачак.


„У овим месецима респираторне инфекције су учесталије, па је и већи број прегледа. Када је реч о симптомима ковида, мала деца долазе са температуром, упорним кашљем, повраћањем и ретком столицом. Доста младих родитеља је позитивно, као и старије браће и сестре. Шаљемо децу са симптомима на тестирање и радимо лабараторију, али оно што је најбитније да заражена деца имају, на срећу, благу клиничку слику“, рекла је др Лазовић.


Када је реч о деци школског узраста, број болесне деце се повећаво, а прегледи се обављају у амбуланти за фебрилна стања.


„Јављају се са симптомима вирусне инфекције, температуром, кашљем, запушеним носом, ретком столицом и упућујемо их да ураде антигенски тест и крвну слику како би се утврдило да ли су заражени вирусом ковида. Углавном сви имају лакше симптоме са повишеном температуром која не прелази 38. Имају лакшу клиничку слику и на терапији су коју им је преписао лекар, а у изолацији су 14 дана“, каже др Данијела Васев Радоњић, начелница Службе за здравствену заштиту школске деце.


Код већине позитивне деце, како др Васев Радоњић наводи, родитељи нису вакцинисани.


„Највећи број деце школског узраста заражено је контактом, из истог одељења, а већини је разлог невакцинисања страх јер су се у јавности износиле неистине попут оних да вакцина узрокује стерилитет. Оно што ме посебно изненађује јесте да родитељи деце која су ковид позитивна у већини случајева нису примили вакцине“, истакла је др Васев Радоњић.

РИНА


17.09.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO