Претило им је потпуно изумирање, а данас су они краљеви српског неба: Нема страха за опстанак белоглавих супова на Увцу, ове године забележен прави „бејби бум“ (ФОТО)

Нова Варош – Уколико вас пут наведе у кањон Увца осим фантастичних пејзажа, на литицима које окружују Увачко језеро дочекаће вас и белоглави супови. Са распоном крила од три метра може се рећи да су они краљеви српског неба, а њихов величанствен лет одушевљава посетиоце Специјалног резервата природе Увац смштеног између Нове Вароши и Сјенице. Ове птице пре неколико година бориле су се за опстанак на југозападу Србије, а из те битке изашле су као победници. 

„Почетком седамдесетих година на територији општине Нова Варош проглашено је заштићено подручје како би се заштитили управо белоглави супови. Тада је било око 50 гнездећих парова, а деведесетих година тај број је опао на свега седам. Тада су предузете строге мере заштите, формирано је хранилиште на које се годишње износи око 400 тона хране и на тај начин успели смо да спасемо те птице од изумирања и расељавања“, рекао је за РИНУ Стева Радовановић из Специјалног резервата природе Увац. 

04.10.2021.


Fotografije