Srbin uhapšen po Interpolovoj poternici u Baru: Određuje mu se ekstradicioni pritvor, osumnjičen za teška krivična dela     ·     Ovako je umrla beba koju su rastrgli pitbulovi: Stigao nalaz obdukcije     ·     Produžen pritvor uhapšenima nakon sukoba u Banjskoj     ·     Sneg veje na Goliji: Zima u aprilu stisnula zube i ne pušta, prava decembarska idila na Odvraćenici u centru planine (FOTO)(VIDEO)     ·     Kamiondzija iz Crne Gore pokušao da sakrije 50 kilograma rezanog duvana: Prijepoljska policija ga odmah uhapsila i privela kod tužioca (FOTO)     ·     Lažno širenje panike u Novom Pazaru: Policija se oglasila - nije bilo nikakve pucnjave, niti smo pozivali ljude da odstanu u svojim domovima     ·     Čekamo satima i satima: Kolaps na graničnom prelazu sa Hrvatskom, kolona šlepera dugačka preko deset kilometara (FOTO)     ·     Prve slike i snimci sa mesta ubistva u Preljini: Napadač u bekstvu, ubijeni od ranije poznat policiji - njegovim roditeljima Hitna pruža pmoć (FOTO)(VIDEO)     ·     Pucnjava u Preljini kod Čačka: Ubijen muškarac, policija na licu mesta     ·     Dečak upao u otvoren šaht u Nišu: "Da je bilo slabije dete polomilo bi nogu sigurno"     ·     Sanirana havarija u Čačku, sve je pod kontrolom: Svi građani dobili vodu, nakon što se obrušio rov prilikom izgradnje poslovno-stambenog objekta u širem centru grada (FOTO)     ·     Žestok obračun u Novom Pazaru: Potukla se grupa mladića, uzrok najverovatnije ilegalna ulična trka automobila     ·    


Autor: RINA.rs


У овој српској светињи се лечио и патријарх Павле: До манастира Вујан водила је шумска стаза, данас ходочасници стижу новим путем


Чачак - У манастиру Вујан на истоименој шумадијској планини између Чачка и Горњег Милановцасу, кроз историју ходочастили многи хришћани, а најпознатији је по боравку у њему бивши поглавара Српске православне цркве, патријарха српске православне црве Павле, који се ту и лечио.

Манастир је саграђен у 13. веку, а обновио га је деда српске краљице Драге Обреновић, супруге последњег владара из династије Обреновића, која је Србијом владала до 1903. године.

Данас, пут до ове мале српске светиње у потпуности је асфалтиран. У питању је деоница од Ибарске магистрале до манастира у дужини од 4,2 километра, а финансирало ју је Јавно предузеће "Путеви Србије".

"Велики значај за све мештане Чачка и Горњег Милановца, али пре свега, значајан је за свештенство манастира Вујан и све оне који га посећују, а њих није мало, знајући да се у овом манастиру налази надалеко познати вујански крст патријарха Павла, као и да се патријарх баш у Вујну лечио током Другог светског рата", казао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Он је указао на значај завршетка "стазе патријарха Павла", најкраћом шумском везом бање Горње Трепче са манастиром Вујан, који се очекује следеће године.

"Стаза патријарха Павла, која је нешто краћа од седам километара, а повезује бању Горња Трепча и манастир Вујан, обележена је, а већ наредне године биће потпуно уређена и сви љубитељи природе са уживањем ће моћи да је користе", нагласио је градоначелник Чачка.

Планина Вујан издваја се по својим природном лепотама у југозападној Шумадији, а њен највиши врх је Велики Вујан. У манастиру почива тело познатог српског устаника из времена Другог српског устанка и саборца кнеза Милоша Обреновића, Лазара Мутапа.

РИНА




13.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO