Дарко своје јабуке спрема за ново тржиште: Годинама уназад Русија била обећана земља, ове сезоне окреће се Блиском истоку и његови црвени плодови наћи ће се на трпезама у Индији (ФОТО)

Чачак - Берба јабука у чачанском крају приводи се крају, многи воћари се уздају у добру цену овог воћа јер годинама уназад на другим врстама попут кајсија и шљива немају рачуницу, већ су отишли у дебео минус. Иако су засади јабука претрпели огромне штете од невремена, за бераче и воћаре ипак ове јесени има посла.


"Јабука је добро пронела и сви се уздамо у њу. У два наврата је падао град што нас је обесхрабрило, али успела је да се извуче и на крају имамо добар принос у селима Миоковци, Горња Горевница, Трубушани и околним местима. Морам да додам да је ове године у просеку било мање прве класе, па ће доста робе отићи за прераду. Оно што је прва класа смештено је у српске хладњаче. Има проблема код оних сорти које нису редовно заливане па је плод остао ситан, али сви они који су примењивали агро техничке мере и противградну мрежу род никада бољи", казао је за РИНУ Дарко Топаловић воћар из села Миоковци.

07.10.2021.


Fotografije