Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Корона није спречила да дечје одмаралиште на Руднику током лета цвета: Сваким даном капацитети били су максимално попуњени (ФОТО)


Горњи Милановац - У Одмаралишту "Рудник", које послује у оквиру Центра дечјих летовалишта Београда, сезона током лета показало је одличне резултате, имајући у виду драматичне околности у здравственом погледу изазване пандемијом вируса корона, наводе из те установе за РИНУ.

Управница Одмаралишта "Рудник" Зорица Петровић напомиње да се константно улаже у објекте ЦДЛ, као и у опрему и уређење простора око објекта на Руднику те најављује и нове садржаје - опремање Kутка за децу са сметњама у развоју у наредном периоду.

"Спреман је и пројекат од 20 милиона динара за комплетну адаптацију, 'од пода до крова', чека се само стабилизација ситуације", истиче Петровићева, напомињући да реконструкција уопште није рађена од 2006. године.

Она прича да су организацијом "Суперкампа" током лета максимално попунили капацитете, да су сва деца и корисници били апсолутно обезбеђени и да није забележен нити један случај вируса корона током боравка у објекту.

"Иначе, објекти Центра су покривени 24-часовном здравственом заштитом, тако да су сва деца, а и пратиоци максимално обезбеђени када је здравствена нега у питању", наводи она.

Поред групних долазака, постоје, према њеним речима и тзв. пролазне туре тј. гости са породицама, а одскоро је Одмаралиште укључено и у систем ваучера који функционише у Србији.

"Од маја до данас кроз објекат Дечјег одмаралишта на Руднику прошло је 1298 корисника, што дође око 7000 ноћења за четири месеца", казала је она и додала да је успех утолико већи ако се узме у обзир чињеница да су школе и предшколске установе имале "савет" да се не организује настава у природи и рекреативни боравак.

Саговорница РИНЕ нада се да ће се комплетна ситуација полако стабилизовати јер је такав вид рекреације и туризма и те како значајан у узрасту од вртића па до краја основног образовања.

Упитана за статус запослених, као и да ли постоји потреба за новим радницима те колико је задовољна кадром којим располаже, каже да од 22 запослених, 19-оро је "на неодређено време", "што већ говори по себи о статусу запослених."

"Можемо се похвалити чињеницом да смо од марта 2020, значи од проглашења ванредне ситуације па све до данас, са општом нестабилном ситуацијом, сваки доходак исплатили на време. Није било прекида у исплати зарада", каже она, наглашавајући да је кадар којим располажу добро оспособљен и пожртвован.

Kако истиче, свако од запослених доживљава одмаралиште као своју кућу и односи се према капацитетима и послу "домаћински", уз закључак да добијају позитивне повратне информације и оцене од корисника - да је уз добру и квалитетну храну атмосфера и више него "домаћинска".

Одмаралиште "Рудник" основано је 1971. године на највишој шумадијској планини и налази се на 710 метара надморске висине што уз ваздушна струјања - Рудник је прва проглашена ваздушна бања у Србији, 1922. године - погодује рекреацији и здравом начину живота у природи.

ЦДЛ Београд поседује и објекте за децу на Букуљи, Тари, Гочу, Авали и однедавно на Kопаонику, односно Дечје одмаралиште у Брусу.

РИНА


08.10.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO