Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Корона није спречила да дечје одмаралиште на Руднику током лета цвета: Сваким даном капацитети били су максимално попуњени (ФОТО)


Горњи Милановац - У Одмаралишту "Рудник", које послује у оквиру Центра дечјих летовалишта Београда, сезона током лета показало је одличне резултате, имајући у виду драматичне околности у здравственом погледу изазване пандемијом вируса корона, наводе из те установе за РИНУ.

Управница Одмаралишта "Рудник" Зорица Петровић напомиње да се константно улаже у објекте ЦДЛ, као и у опрему и уређење простора око објекта на Руднику те најављује и нове садржаје - опремање Kутка за децу са сметњама у развоју у наредном периоду.

"Спреман је и пројекат од 20 милиона динара за комплетну адаптацију, 'од пода до крова', чека се само стабилизација ситуације", истиче Петровићева, напомињући да реконструкција уопште није рађена од 2006. године.

Она прича да су организацијом "Суперкампа" током лета максимално попунили капацитете, да су сва деца и корисници били апсолутно обезбеђени и да није забележен нити један случај вируса корона током боравка у објекту.

"Иначе, објекти Центра су покривени 24-часовном здравственом заштитом, тако да су сва деца, а и пратиоци максимално обезбеђени када је здравствена нега у питању", наводи она.

Поред групних долазака, постоје, према њеним речима и тзв. пролазне туре тј. гости са породицама, а одскоро је Одмаралиште укључено и у систем ваучера који функционише у Србији.

"Од маја до данас кроз објекат Дечјег одмаралишта на Руднику прошло је 1298 корисника, што дође око 7000 ноћења за четири месеца", казала је она и додала да је успех утолико већи ако се узме у обзир чињеница да су школе и предшколске установе имале "савет" да се не организује настава у природи и рекреативни боравак.

Саговорница РИНЕ нада се да ће се комплетна ситуација полако стабилизовати јер је такав вид рекреације и туризма и те како значајан у узрасту од вртића па до краја основног образовања.

Упитана за статус запослених, као и да ли постоји потреба за новим радницима те колико је задовољна кадром којим располаже, каже да од 22 запослених, 19-оро је "на неодређено време", "што већ говори по себи о статусу запослених."

"Можемо се похвалити чињеницом да смо од марта 2020, значи од проглашења ванредне ситуације па све до данас, са општом нестабилном ситуацијом, сваки доходак исплатили на време. Није било прекида у исплати зарада", каже она, наглашавајући да је кадар којим располажу добро оспособљен и пожртвован.

Kако истиче, свако од запослених доживљава одмаралиште као своју кућу и односи се према капацитетима и послу "домаћински", уз закључак да добијају позитивне повратне информације и оцене од корисника - да је уз добру и квалитетну храну атмосфера и више него "домаћинска".

Одмаралиште "Рудник" основано је 1971. године на највишој шумадијској планини и налази се на 710 метара надморске висине што уз ваздушна струјања - Рудник је прва проглашена ваздушна бања у Србији, 1922. године - погодује рекреацији и здравом начину живота у природи.

ЦДЛ Београд поседује и објекте за децу на Букуљи, Тари, Гочу, Авали и однедавно на Kопаонику, односно Дечје одмаралиште у Брусу.

РИНА


08.10.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO