Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Многи су потрчали управо у ову бању по лек, називају је "чудо Божје": Чудесна вода која лечи многе бољке, извире преко тридесет хиљада година ( ФОТО)


Прибој - У Прибојској бањи, надомак Прибоја, у тзв. старој Србији, по речима мештана, налази се чудесно лековита вода, у толикој мери да лечи најразличитије ране и болести, а стара је, за не поверовати, 30 хиљада година.

Вода, како кажу мештани за РИНУ, лечи псоријазу, зглобове, а од ње прерастају кости.


"Ова вода лечи коња, а камоли људе. Kад се у њој окупаш као да си изашао из мајчине утробе. Kапацитете које има ова вода нема пола Европе", казао је за РИНУ мештанин Љубомир Пешић и додао да су у та брда "старе Србије" вековима долазили невољници у потрази за спасењем и леком од тешких мука.

Kако каже, многи "храстави" одатле су изашли глатке коже, а многи "хроми" проходали.

"Ова вода најбоља је апотека и антибиотик", напомиње Пешић.

Доктор Драган Пјевчевић каже за да је до пензије радио на лековитом извору у Прибојској бањи и да је неретко виђао како плутају делови коже коју је, наводи, "као чарапу скинула вода", те да су бројни сведоци невољника и срећника који су до Прибојске бање долазили "на носилима, а одлазили пешице."

"Ово је изузетно чувена вода и температуром и саставом, и хемијски и свим другим саставима. Добра за пиће, за терапију, изузетна за велики број болести. Овде сам радио преко 30 година и видео на хиљаде људи и пацијената који долазе сваке године и налазе свој лек у овој води, било да се купају било да је пију. Верујем да је долажење двапут годишње уз адекватну терапију добро за кожна обољења", напоменуо је Пјевчевић и испричао један илустративан пример:

"До гроба ћу памтити како је човек дошао код мене у колицима, овде се купао и отишао својим ногама кући", рекао је доктор.

Наглашава да се за Пробојску бању зна још од римског доба, а да се у лековитој води заједно са својом војском, коју је, додаје, излечио, купао и српски краљ Урош Први, син Стефана Првовенчаног.

Још један саговорник РИНЕ, Раде Цинцовић, напомиње да је Бања "чудо Божје" јер, како објашњава, вода у њој има идеалну температуру која се вековима није мењала, 36,6 степени.

"Ја сам овде рођен и с обзиром да сам осам година ишао у школу у Прибојску бању, морао сам да прођем туда, велики је број људи које сам видео да су дошли у инвалидским колицима или на штакама, а после десетак дана су остављали штаке, узимали штапове и сама та инвалидска колица гурали они лично", рекао је Цинцовић.

Дуго времена у лошем стању, Бања је у потпуности реконструисана 2014, а хотел са најсавременијим садржајима отворен је ове године.

РИНА


11.10.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO