Ово воће је у највећој експанзији у Србији: Засади под борoвницима су удвостручени, плаво злато сада се простире на око 3.000 хектара (ФОТО)

Чачак – У односу на период од пре десет година засади јагодастог воћа на територији Србије су удвостручени. Данас се простиру на површини од 40.000 хектара, а побољашава се квалитет и квантитет производње. Поред стандардног воћа, попут малине и купине, у претходних неколико година дошло до експанзије засада боровнице, под којом је сада 3.000 хектара. Све је више младих пољоприврдника који се одлучују да уложе у узгој овог воћа, јер је откупна цена висока, а род добар и квалитетан. 

„Под боровницом имамо четири хектара и након пет година од кад смо посадили прве стабљике може се рећи да је посао успешно разрађен, може да се заради а у радовима у воћњаку учествује читава породица. Приноси су негде око 3,5 килограма по биљци. Оно што је најважније никад немамо проблем са потражњом и све што уберемо, то се и прода“, рекао је Младен Шљивић за РИНУ и додаје да откупне цене овог воћа варирају, али су увек задовољавајуће. 

10.10.2021.


Fotografije