Невероватан венчани поклон краља Александра: Док су други владари добијали коње, њему су Срби, Хрвати и Словенци даривали три винска бурета – оно из Хрвтаске било је највеће (ФОТО)

Топола – Овог октобра навршило се 87 година од атентата на краља Александра Крађорђевића који је убијен у Француској. Познат по надимку Ујединитељ био је и први Србин који је летео авионом, а велику пажњу широм Европе привлачио је својим браком са румунском принцезом Маријом. Када је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словеница он је имао 34 године и већ био краљ, али без краљице, тако да је његова женидба била и државно питање. Избор је пао на Марију која је тада пленила својом лепотом, образовањем и шармом, а њихова свадба била је догађај који се дуго препричавао. 

„Народ је знао колико њихов краљ воли вино, па су му за свадбу уручили неуобичајен поклон. Краљеви су већином од народа добијали на поклон коња или сабљу, али Александар је за венчање са румунском принцезом Маријом добио три винска бурета, једно од Срба, друго од Хрвата и треће од Словенаца. На њима су исписани почетни стихови химни сваког народа: српске „Боже правде“, хрватске „Лијепа наша“ и словеначке "Напреј, застава славе". Бурићи су рађени у свакој од ових република, од сувог славонског храста. Први договор је био да сва три бурета буду исте величине, али не зна се како, највеће је ипак стигло од Хрвата", испричао је за РИНУ историчар Драган Рељић.

10.10.2021.


Fotografije