Prepune plaže gostiju iz Srbije, lagano kupanje u moru već 1. maja: Letnje slike stižu iz Pterovca, cene još uvek nisu paprene - kafa dva, a doručak oko šest evra po osobi (FOTO)     ·     Ne jede se u Čačku samo masna prasetina: Milan vikendicu pretvorio u jedinstven restoran - služi se samo posna hrana, a sprema je jedan od najmlađih kuvara u Srbiji (FOTO)     ·     Uhpšen Srbin u Crnoj Gori po Interpolovoj međunardnoj poternici: Tereti se za prevare, određuje mu se ekstradicioni pritvor     ·     Izgubio kontrolu i udario u betonski stub: Teška saobraćajna nezgoda u selu Dreznik kod Užica     ·     Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru: Dugačke kolone formirane na magistralnom putu Čačak - Požega (FOTO)(VIDEO)     ·     Ljudi izlaze na prozore u cik zore, snimaju telefonima i onda se začuo aplauz: Tradicionalna prvomajska budilnica probudila Čačane, zvuci trube prolomili se kroz grad na Moravi (FOTO)(VIDEO)     ·     Nastradao Srbin u kanjonu Mrtvice: Beogradjaninu pozlilo, prijatelj pokušao da ga reanimira ali bezuspešno     ·     Pao zbog šverca cigareta: Pokušao da prokrijumčari 23.000 paklica bez dokumentacije, odmah završio u pritvoru     ·     Mirko ništa ne prepušta slučaju, u opticaju su i lanci i katanci: Angažovao komšije, pse i aktivirao kamere da mu čuvaju kuću tokom praznika (FOTO)     ·     U sudaru sa šleperom vozilo uništeno do neprepoznatiljivosti stoji pored puta: Saobraćaj trenutno ka Zlatiboru u zastoju     ·     Reka Lim ponovo zasijala punim sjajem: Udruženim snagama očistili ekološku bombu, ogromne količine smeća se više neće širiti u tri države (FOTO)     ·     Benzin prešao 200 dinara pred Uskrs     ·    


Autor: RINA.rs


Витаминска бомба из Африке рађа усред Драгачева: Кивано све траженији међу купцима, Милан почео са неколико семенки а сада има три пластеника овог тропског воћа (ФОТО)


Драгачево – Тропске врућине током летњих месеци можда не одговарају грађанима, али изгледа да итекако погодују воћу карактерстичном за неке вреле делове света. Потврда стиже и из брдовитог Драгачева где се на имању Јевремовића узгаја кивано познат и као афричка диња. Ово чудновато воће до пре пар година било је тотална непознаница али сада за њим влада велико интересовање јер је према речима стручњака права витаминска бомба.

“Почео сам производњу са свега пар семенки које сам засадио у чаши и био сам скептичан да ли ће се уопште примити. Нисам знао ништа о тој биљци, углавном сам информације сакупљао путем интернета. Када су никле, младе биљчице су личиле на расад краставца, обезбедио сам им наслон и мисија је почела. Необичног је изгледа и још необичнијег укуса, када једете делује вам као да је помешана банана, диња, краставац и лимета, али је јако укусно и пре свега здраво. Продаја иде одлично, купци стално траже кивано”, каже за РИНУ Милан Јевремовић из села Зеоке.

Овај Драгачевац желео је да се окуша у нечем новом, јер како каже, доста је било малине и купине па је хтео да докаже како у брдовитом Драгачеву може да успе и егзотично воће, које рађа само на врелом афричком тлу. Убрзо се и показало да афричка диња, звана кивано, итетакако рађа и у сред Србије, па су Јевремовићи производњу овог воћа проширили на три пластеника.

“Кивано врло брзо расте и мора да се орезује, иначе се много шири. По својој специфичности отпоран је на високе температуре и не трпи велику количину воде, тако да немамо проблема са наводњавањем. Гајим их у пластенику јер им на тај начин обезбеђујем још већу топлоту, не захтева велика улагања, не трпи пестициде и чист је органски производ. У пластеницима су приноси велики и како време буде одмицало ићи ћемо на то да проширимо засаде, јер овог воћа нема много у Србији и волео бих да његова прерада и производња заживи”, објашњава Милан.

А како би знали да је кивано зрео и спреман за бербу, Милан је навео да је довољно само да погледамо које је боје, а по њој можемо знати и колико је сладак.

„Кивано треба да буде жуте боје када сазрели и што дуже се остави да зрели он постаје све слађи и слађи. За разлику од другог воћа он не трули. Што више сазрели он је по квалитету бољи, слађи и меснатији. Све што произведем ја продам, потражња је велика нарочито у време ове пандемије јер је препуно витамина па га људи радо једу”, каже Јевремовић који ово воће необичног изгледа продаје по цени од око 1500 динара за килограм.

Иначе, афричка диња важи за витаминску бомбу и за традиционално јело проглашено је у Африци. Препуно је витамина Ц, минерала, калијума, гвожђа, фосфора, магнезијума, цинка, натријума и калцијума, па за опоравак целог организма, лекари препоручују један на дан.


РИНА


14.10.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO