Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Они зарађују хлеб са седам кора и волови су им као чланови породице: Томислав је најбољи рабаџија у пријепољском крају, извлачи грађу из шуме као да је од папира (ФОТО)


Пријепоље – У селима широм Србије још увек се зарађује хлеб са седам кора, али рабаџије се не жале. Они вредно уз помоћ својих волова извлаче дрва из шуме и тако хране своје породице. Да ово за њих није само посао, већ и начин живота најбоље показује и организовање такмичења за најбољег рабаџију, а ни киша ни ветар нису спречили да село Косатица тај дан буде најпосећеније у пријепољском крају. 

Рабаџија Томислав Матијевић победио је у извлачењу грађе воловском запрегом и има само једну поруку

„Важно је да волови буду јаки, а највећа карика је онај ко их вуче, односно онај ко их је научио како да повуку трупац, битно је да рабаџија буде способан. Мораш умети да управљаш воловима, да чуваш и себе и њих да им не пребијеш ноге. Онај ко жели постати рабаџија мора бити у доброј кондицији ,” каже искусни Матијевић. 

Да би волови могли да извлаче дрва из шуме припремају се од малена, а њихови власници неретко ове животиње сматрају и за чланове породице. 

„Када уђеш у шуму волови морају знати за команде да слушају као ђак кад оде у школу, да не би дошло до неке повреде или несреће, ми са нашим запрегама долазимо до најудаљенијих тачака. Сада је остало је нас неколико што имамо волове, зарађујемо крвав динар“. Рекао је Томислав.

Ткамичење за најбољег рабаџију у Косатици одржано је у оквиру манифестације „Михољски сусрети пријепољских села“. Оргаизатори кажу да окупљање мештана у великом броју само је још један доказ да српска села и даље живе.

„Драго ми је што смо се окупили у оволиком броју упрскос временским условима. Село није заборављено, ми се управо кроз ову манифестацију трудимо да што већи број младих остане на селу и да управо наша омладина види како је све некада изгледало, како се живело. Верујемо председнику Александру Вучићу да ће нам помоћи у реализацији инфраструктурних пројеката који би побољшали како туристичку понуду Златара, али и имали велики утицај на привреду како у Пријепољу, тако и у Новој Вароши”, казао је организатор „Михољских сусрета пријепољских села” Иван Љујић.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић истакао је да не зна никог ко воли више ова брда од њега.

„Овде осећамо добру енергију, а хвала председнику општине Нова Варош Раду Васиљевићу који је данас дошао овде да нас подржи, јер нама су комшије најбитније. Наш циљ је да млади остану у селима, а задатак нам је да свој деци која живе овде у нашим селима омогућимо да имају бар сличне услове за живот и одрастање као деца из града”, казао је Бабић.

Генерална секретарка Министарства за бригу о селу Снежана Петровић сложила се да им је заједничка мисија да у годинама пред нама се помогне младима к оји желе да остану на селу или да се на село врате.

РИНА


18.10.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO