Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·     Grobovi zarasli u korov, meštani se sami organizovali da ih očiste: Pojedini naslednici ne obilaze večne kuće svojih predaka, pa drugi moraju da ih sređuju     ·    


Autor: RINA.rs


И даље немају чиме да напоје жедну стоку и залију башту: Мештани села у околини Тополе сами прокрчили шуму како би дошли до алтернативног извора у ком има воде, за то место везане су и бројне легенде (ФОТО)


Топола – Мештани села у околини Тополе месецима уназад имају велики проблем са водоснабдевањем, а рестрикције су у појединим местима и даље на снази. Најтеже је пољопривредницима који се баве узгојом крупне стоке коју немају како да напоје, али ни повртари и воћари не могу да залију своје засаде. Једино су алтернативни извори, али већина њих је зарасла у коров и до њих је тешко доћи. Како би решили тај проблем и себи бар мало олакшали мештани села Липовац су се удружили и прокрчили пут до извора, очистили га и сада служи на понос свима. 

"Извор је био у катастрофалном стању. Годинама ту нико није пролазио трактором, по неко пешице оде до извора и тако је већ годинама. Густо растиње, велика стабла надвили су се над узак пут и није било могуће проћи. Ангажовањем младих људи из села ми смо тај пут очистили, тако да сада може несметано да се прође, а још је битније да смо очистили извор и чесму која небригом свих нас годинама отиче и не користи се, али надамо се да ће се то променити и поново ће овде долазити многи по воду као што је то било некада“, прича за РИНУ један од учесника радне акције из села Липовац недалеко од Тополе.

 

Извор је некада био место окупљања младих, на простору око њега организовани су уранци а вода се годинама користила за  заливање башта и напајање стоке. У Липовцу има неколико природних извора и чесми. Свако од ових места има причу о свом настанку, а за извор чесму у „Змајевцу“ још увек се препричавају бројне легенде. 

„Верује се да је овај извор добио име јер су овде давно обитавали змајеви. Извор је био повезан  са безданом звани Понорине, а најстарији мештани кажу да је у току једне давне велике поплаве све што је било у оближњој њиви, целокупну летину  вода повукла у бездан односно садашњи извор , тако се на овом месту појавила вода која се задржала све до данас“, каже мештанин Липовца.

Поред извора направљена је чесма  1949. године у знак захвалности и спомен на погинуле грађане села Липовац који су настарали од 1941- 1945. године. Поред постојећег корита раније су овде била још три  а жене су на овом месту прале вуну и гардеробу.

И нема сумње да ће се на овом месту окупљати многи у годинама које долазе, јер је извор Змајевац поново  као некада и до њега се може лако доћи.

 

РИНА


18.10.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO