Копали руду и оставили рупу, а онда је природа учинила право чудо: Тавничко језеро на Муртеници невероватан је српски тиркизни драгуљ (ФОТО)

Нова Варош – Западна Србија препуна је фантастичних природних предела и кад мислите да сте баш све видели, она вас увек изненади. Створено делом људском руком и делом вишом силом,  на 1.000 метара надморске висине и удаљено 300 метара од магистралног пута који од Златибора води ка Новој Вароши, сместило се јединствено Тваничко језеро. Због своје лепоте и специфичности било је мета многих љубитеља лепог кадра, па су слике са овог локалитета обишле како Србију, тако и свет.

„Представља својеврсну границу између Златибора и Златара и налази се на највећом плининском масиву Златибора познатом под именом Муретница. Настанак језера је поприлично необичан, јер се појавило сасвим случајно. Пре тридесетак година овде су вршене ископавања магнезита и налазио се рудник. Кад су она завршена у земљи је остала рупа а подземне воде и планиски златиборски потоци су напунили овај простор“, рекла је за РИНУ Милица Поповић из ТО Златар.

12.11.2021.


Fotografije