Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Stiže ekranizovana priča koja ledi krv u žilama, snima se film o ozloglašenoj “žutoj kući” na Kosovu: Potpisivali papire kao donori pa na svirep način ubijani, krv je bila svuda po podu i zidovima (FOTO)     ·     Jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, a malo ko za to zna: Na Javor dolaze astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom - iz prirodne oaze odlaze preporođeni (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·    


Autor: RINA.rs


Копали руду и оставили рупу, а онда је природа учинила право чудо: Тавничко језеро на Муртеници невероватан је српски тиркизни драгуљ (ФОТО)


Нова Варош – Западна Србија препуна је фантастичних природних предела и кад мислите да сте баш све видели, она вас увек изненади. Створено делом људском руком и делом вишом силом,  на 1.000 метара надморске висине и удаљено 300 метара од магистралног пута који од Златибора води ка Новој Вароши, сместило се јединствено Тваничко језеро. Због своје лепоте и специфичности било је мета многих љубитеља лепог кадра, па су слике са овог локалитета обишле како Србију, тако и свет.

„Представља својеврсну границу између Златибора и Златара и налази се на највећом плининском масиву Златибора познатом под именом Муретница. Настанак језера је поприлично необичан, јер се појавило сасвим случајно. Пре тридесетак година овде су вршене ископавања магнезита и налазио се рудник. Кад су она завршена у земљи је остала рупа а подземне воде и планиски златиборски потоци су напунили овај простор“, рекла је за РИНУ Милица Поповић из ТО Златар.

Окружено правим четинарским горостасима који се у води огледају, језеро током читаве године има феноменалну тиркизну боју, па се на тај начин стварају нестварни призори који подсећају на неке далеке дестинације. Подједнако је привалчно и лети и зими. И док се током врелих дана посетиоци купају, у хладним месецима Тваничко језеро било је прави изазов за рониоце који су одлучили да разбију лед и уроне у његове дубине.

„До језера је тежи прилаз, али сваки уложени труд максимално се исплати. Окружују га окомите литице, а у њему дозвољено купање. Планинска вода је веома чиста, купачима погодује и то што нема таласа и вода је веома топла. Захвљајући друштевним мрежама може се приметити да све више људи зна за овај локалите и дођу да провере да ли је толико лепо и уживо, али још је лепше“, каже Поповићева.

Језеро је скромних димензија, ширине 40 и дужине око 70 метара, а највиша измерена дубина је осам метара. Иако не тако велико,  прави је драгуљ златиборско-златарског краја. Тавничко језеро је удаљено од центра Златибора око 24 километра и  налази се на територији месне заједнице Драгалица, која припада општини Нова Варош. Мештани су се потрудили да језеро буде и порибљено, па су неки примерци риба донети чак и из Војводине. Ипак, риболов није дозвољен јер је број риба у језеру веома мали.

РИНА

 

 


12.11.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO