Direktan sudar vozila Hitne pomoći i putničkog automobila: Saobraćaj kod Bistrice obustavljen, lekari ukazuju pomoć povredjenima (VIDEO)     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Stiže ekranizovana priča koja ledi krv u žilama, snima se film o ozloglašenoj “žutoj kući” na Kosovu: Potpisivali papire kao donori pa na svirep način ubijani, krv je bila svuda po podu i zidovima (FOTO)     ·     Jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, a malo ko za to zna: Na Javor dolaze astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom - iz prirodne oaze odlaze preporođeni (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·    


Autor: RINA.rs


Изграђена је у инат, а данас је једина црква у Србији која стоји укриво и прети да се сруши: Исправља се вишедеценијска срамота у селу Годовик код Пожеге (ФОТО)


Пожега – Једна од најнеобичнијих цркви у Србији свакако је она посвећена Светом Илији у селу Годовик код Пожеге. Она већ годинама стоји укриво jер њени темељи услед лошег терена све више тону. Дуго је постојала иницијатива за њену санацију и реконструкцију, а средства су ове године коначно издвојена па је оронула светиња сада право градилиште. 

"Највећи проблем овде представља носивост тла, наишли смо на много пепељасте глине и на ону која је веома масна. Сва вода која падне долази до цркве и ту остаје као заробљено језеро. Тренутно се ради дренажа, затим санација темеља, зидова и крова. Црква ће комплетно добити ново рухо и биће јој врћена њена првобитна функција. Свакако да треба неколико година да се овај пројекат реализује до краја", изјавио је Никола Смиљанић, директор Спортког центра Чајетина. 

Сама прича о настанку ове цркве јако је занимљива и говори о ривалитету Ужичана и Пожежена који је постојао у 19. веку. Ако је веровати причама које се у овом крају преносе са колена на колено, црква је грађена захваљујући новцу мештана Годивичке парохије на челу са локалним богатим трговцима који су желели да изграде већу и бољу светињу од оне коју су изградили парохијани из Ужица.

У томе су упели јер је црква у Годовику за око три метра виша, али тло које су бирали није било баш најповољније.

„Сама позиција цркве није баш најсрећније изабрана, јер се ради о подводном подручју. Дошло је до пуцања, пре свега западног зида који је у најлошијем стању што је током времена условило померање звоника од неких 20 центиметара од своје осе. Оно што смо открили приликом истраживања ове грађевине јесте да је брод цркве у добром стању, али да је звоник прилично угрожен. Сам звоник, иако из неких углова алармантно делује, стабилнији је него што изгледа. Међутим, уколико у неком скором будућем периоду не би дошло до санације могла би да пропадне“, рекао је за РИНУ архитекта Бојан Тешић

Санација и реконструкција Цркве Светог пророка Илије биће рађена фазно и изискује велика финасијска средства. Део за ове намене већ је издвојен из буџета општине Пожега, као и од донација привредника овог краја.

Цео комплекс Цркве Светог пророка Илије заједно са Црквом Светог Ђорђа под заштитом је државе као културно-историјско добро од великог значаја.

РИНА


12.11.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO