Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Нико не зна рецепт као наше баке, од згорелог кајмака до џема од љубичица: Пријепољска егзотика од које креће вода на уста, Вања прави специјалитете који се служе широм западне Србије (ФОТО)


Пријепоље - Згорели кајмак, ракија од дивље крушке, џем од љубичица, само су део гастрономске понуде пријепољског краја. Рецепти наслеђени из давнина преносе се с колена на колено и данас су актуелни на трпезама југозападне Србије. Вања Пушица из пријепољског села Косатица идлучила је да остане на селу и да умећа својих бака и мајке сачува од заборава. Млечни производи које она справља веома су цењени и све траженији због јединственог укуса овог поднебља.

 

„Згорели кајмак се припрема тако што се помужено кравље млеко кува око пола сата и остаје на шпорету током ноћи, затим се то прокувано млеко ставља у фрижидер на 24 сата и онда се скида кајмак, соли се и онда треба да одстоји 15 до 20 дана да би се добио производ густ и компактан као путер”, каже Вања за РИНУ и додаје да је згорели кајмак жуте боје због подзлатарског поднебља и јединствених трава које краве пасу.

 

Осим згорелог кајмака Вањине паприке пуњене домаћом павлаком прави су деликатес.

 

„Ја производим своју паприку и павлаку правим такође ја, она је без икаквих додатака, добија се кишељењем млека које се добро оцеди, после се добро умути и онда се њоме напуне паприке и спремне су за конзумирање”, истиче Вања.

И Светлана Дивац искористила је на најбољи начин све оно што расте у њеном врту, воће и поврће склапа у јединствену симфонију укуса. Слатко од љубичице, ајвар од цвекле, слатко од белог лука и љутих паприка и још много необичних комбинација.

 

„Ево рецимо слатко од зеленог парадајза, сви смо навикли да се он користи углавном за туршију, али у слаткој варијанти је још бољи и када се проба сви мисле да је у питању смоква”, каже Светлана.

 

Из њене кухиње обичне тиквице изађу сасвим дугачијег укуса. Светлана каже да их је на свој начин прерадила и дорадила и сви они који су их пробали, уверени су били да је у питању ананас.

А како би се ова јединствена гастрономска понуда представила свету у Пријепољу се једном годишње одржава Етно фест са задатком да сва ова необична јела и производе отргну од заборава.

„Народ који се одрекне своје традиције и историје осуђен је на нестајање, зато ми желимо да промовишемо ове наше производе који у себи немају конзервансе, адитиве, вештачке ароме и боје, већ се спремају на традиционалан начин како су то радиле наше баке и мајке и који и данас живе”, каже организатор овогодишњег Етно феста Љубиша Бабић.

 

Специјалитете овог јединственог поднебља називају још и пријепољском егзотиком, али управо због тога ини су и веома цењени и тражени на тржишту и у самом врху гастрономске понуде у Србији.


РИНА


14.11.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO