Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·    


Autor: RINA.rs


Удар по џепу грађана Нове Вароши: Радијатори све топлији, али и цена већа, поскупело грејање за домаћинства и фирме


Нова Варош, 18.новембра - Домаћинства прикључена на систем даљинског грејања у Новој Вароши од сада ће плаћати десет одсто више месечне трошкове грејања, док су за правна лица ти трошкови повећани за 25 одсто. Директор предузећа „ Енергија Златар” д.о.о. Зоран Ђокић нагласио је неопходност промене цена грејања, како би предузеће задужено за даљинско грејање пословало без губитака. 

 

„Четири топлане на мазут и две на пелет греју око 21  хиљаду квадрата у поседу правних лица и око 28 хиљада квадрата домаћинстава физичких лица. Претходна цена била  је 96,8 динара по квадрату за физичка и 145,2 динара за правна лица. Сада је цена за физичка лица 106,48 и 181,50 динара за правна. Искрено се надам да ћемо успети да послујемо на нули. Око 83 милиона динара дајемо за енергенте, а приход је близу 78 милиона, значи шест милиона само у губитку за то, не рачунајући одржавање и плате радницима. Неодрживо је било пословати по старим ценама” - рекао је за РИНУ, Ђокић. 

 

На систем даљинског грејања у Новој Вароши прикључено је скоро 25 одсто грађана. Што се тиче поскупљења за правна лица, то се у 97 посто случајева односи на јавна предузећа и установе, док се свега три процента односи на привреднике. Председник општине Радосав Васиљевић каже да је локална каса довољно стабилна да поднесе овај удар на буџет. 

 

„Ми смо имали децидно израчунате потребе предузећа Златар због поскупљења енергената. Kада смо све параметре ставили на сто видели смо да морамо да повећамо цену. Око 25 процената грађана је прикључено на систем даљинског грејања, али и остали грађани, који плаћају енергенте из свог џепа,осећају поскупљење горива за грејање, и за њих је грејање поскупело. Највише ће трпети локални буџет, издвајаћемо 25 посто више за грејање јавних институција” - казао је Васиљевић, додајући да је ово прво поскупљење грејања од 2015. године, док су енергенти од тада вишеструко поскупели. 


РИНА


19.11.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO