Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Једна од највећих српских светиња којој је у знак захвалности за излечење богата Рускиња оставила 20.000 евра: На брдима изнад Лима поред чудотворне воде, вековима опстаје стари манастир (ФОТО)


Прибој – Прича о богатој Рускињи која је могла да бира било коју клинику на свету, а излечила се у Прибојској бањи обишла је Србију. Њено исцелење не треба толико ни да изенађује јер од давнина је познато да су ове лековите изворе користили многи. Ово је место где су се и пре дешавала многа, како су их назвали, божја чуда а верује се да делотворности ове воде доприноси и близина велике српске светиње, манастира посвећеном Светом Николи Мирликијском. У знак захвалности богата Рускиња је и донирала двадесет хиљада евра овом манастиру у Прибојској Бањи како би се урадио иконостас истичући да је то најмање што може да уради након што јој је „света вода“ помогла да се излечи.

„Још увек нема тачних сазнања ко је и кад подигао ову православну богомољу, али је сасвим сигурно да је она постојала и пре владарске лозе Немањића. Манастирски комплекс чине три цркве посвећене Светом Николи, Успењу пресвете Богоридице и Светом Илији, што се среће само још у Пећкој патријаршији, која има четири цркве. Обнављали су га краљ Урош Први и Стефан Дечански, а о њему се старала и властелинска породица Војиновић, био је њихов маузолеј и имао је у свом склопу болницу и школу“, рекао је игуман Теофил за РИНУ.

Ова светиња позната је и као манастир Светог Николе у Дабру, а у хијерархији српске цркве припада јој пето место. Од самог свог настанка, кроз векове био је духовни центар Срба настањених у овом крају. Манастир је био и средњовековни центар писмености јер је овде откривен луксузни писарски сребрни прибор који се састоји од два стила за пера и мастионице са очуваним окамењеним мастилом.

За воду која извире у непосредној близини манастира се верује да је стара преко 30.000 година, а мештани кажу да може да излечи чак и коње, а не људе. Попут ове Рускиње и други су долазили у колицима или са штакама, а кући отишли на ногама.

„Овде сам радио преко 30 година и видео на хиљаде људи и пацијената који долазе сваке године и налазе свој лек у овој води, било да се купају било да је пију. Ово је изузетно чувена вода и по температуру и по саставу. Добра за пиће, за терапију, изузетна за велики број болести. До гроба ћу памтити како је човек дошао код мене у колицима, овде се купао и отишао својим ногама кући“,  изјавио је за РИНУ др Драган Пјевчевић.

За Прибојску бању зна још од римског доба, а према предањима у лековитој води заједно са својом војском купао се и лечио и српски краљ Урош Први. Бања је специфична и по томе што вода у њој има идеалну температуру која се вековима није мењала и износи 36,6 степени.

РИНА

 


20.11.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO