Јанко Шафарик на планини Рудник први открио велико археолошко благо: Стари Римљани у срцу Шуамдије имали читаво насеље, храмове и ливнице (ФОТО)(ВИДЕО)

Горњи Милановац - Подручје планине Рудник, која се налази у самом срцу Србије, од давнина је било насељено бројним народима и цивилизацијама. Трагови археолога сежу чак и у праисторијско доба, а Келте су на шумовитим падинама заменили Римљани. Бројни трагови материјалне културе данас доказују да је на Руднику било велико римско насеље. Њих је први открио Јанко Шафарик, који је прва археолошка истраживања обавио управо на Руднику 1865 године. Сви ти налази доказују да су Римљани  имали руднике на овој планини, експлоатисали су највише руду бакра и сребра и од тога живели. Били настањени у рударским колонијама, а молили се у храмовима и тражили заштиту од опасности у подземним јамама рудника. Поред старих рударских окана, пронађени су остаци римског храма посвећеног богињи Мајци земље. Храм је раније порушен, па га је римски цар Септимије Север обновио у III веку.

"На западној страни Прлинског виса, у рушевинама античког храма који се налазио у близини старих рудника, откривена је плоча исклесана од белог мермера, оштећена у горњем левом углу. На натпису се помињу имена два колона, као и управник регије и рудника Касије, чијом бригом је обновљено светилиште. Обнова храма се датује у прве године владавине Септимија Севера (193-211), када је пролазио овим крајем у два наврата 193. и 196. године. После рестаурације извршене у београдском Народном музеју, плоча Септимија Севера је од 2009. године у сталној поставци Музеја рудничко-таковског краја", изјавио је за РИНУ директор Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић.22.11.2021.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1