Освета четника или влага у тунелу: Стравична експлозија у вихору Другог светског рата завила је Ужице у црно, у трезорима под земљом настрадало 120 партизана и цивила (ФОТО)

Ужице – Прошло је тачно осамдесет година од стравичне експлозије у погонима партизанске Фабрике муниције у Ужицу 1941. године у којој је животе изгубило око 120 радника и цивила. То је једна од највећих трагедија која се догодила у граду на Ђетињи, а причало се да су лешеве из ове фабрике износили сатима. Фабрика је почела са радом давне 1928. године кад је угледни словеначки пушкар Јакоб Пошингер откупо Пушкару Крањ и своје погоне преселио у Крчагово. У вихору Другог светског рата кад су партизански одреди ушли у Ужице, погоне фабрике преместили су у центар града у подземне трезоре Народне краљевине Југославије.

У десном тунелу трезора били су смештени муницијско одељење и алатница. Леви део представљао је цивилно склониште, у ком су се Ужичани штитили од немачких бомбардовања, а у попречни тунел одлагано је оружје које није отишло на фронт. Управо ту, 22. новембра 1941. године дошло је до експлозије

22.11.2021.


Fotografije