Крвава пирамида на јуначком брду изнад Ужица: Борци Радничког батаљона изгинули су на данашњи дан пре осамдесет година, битка на Кадињачи доказ јунаштва у Другом светком рату

Ужице – Прошло је тачно 80 година када је на брду Кадињача исписана историја. Тог 29. новембра 1941. године погинули су борци Радничког батаљона, Посавци и Орашани бранећи одступницу Врховном штабу НОПОЈ, партизнаским одредима и партизанској болници који су се повлачили из Ужица ка Санџаку.

„Посмртни остаци бранилаца Кадињаче првобитно су били сахрањени у заједничку гробницу поред сеоског гробља, а затим пренети у спомен-костурницу на највишој коти Кадињаче (к.808), изнад које је 1952. године подигнута спомен-пирамида. Споменик је направљен од мермера „плавог тока“ из Карана, у виду четворостране пирамиде високе 11 метара. При његовом врху налази се урезана звезда петокрака, а у средишњем делу на мермерним плочама уклесан је текст „Херојима Кадињаче“ и стихови поеме „Кадињача“ песника Славка Вукосављевића. Поводом откривања споменика председник ФНР Југославије, Јосип Броз Тито, одликовао је Раднички батаљон Орденом заслуга за народ са златном звездом“, изјавио је за РИНУ, Горан Новаковић, историчар-кустос Народног музеја у Ужицу.

29.11.2021.


Fotografije