Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Да ли је на помолу нови еколошки проблем у Косјерићу: Становници насеља Градина незадовољни што ће у близини њихових кућа бити отворен каменолом (ФОТО)


Kосјерић – Иако се грађани надају да ће пребацивањем Градске топлане са мазута на гас ваздух у Косјерићу бити чистији, пред њима је, како кажу, још један потенцијални еколошки проблем. У насељу Градина планирано је отварање каменолома за који мештани сматрају да ће им донети бројне проблеме. До сада су неколико пута протествовали у нади да ће локално руководство, али и надлежне институције на национланом нивоу имати слуха за њихове захтеве.

 

„Плашимо се за наш опстанак овде у насељу, јер ће постати неусловно за живот. Овде ће око  петнаест домаћинстава остати првенствено без водовода, а затим и без пута. То ставља тридесеторо деце у тешку позицију је се главним путем крећу у школу и тада неће имати куда. Тротоара нема, а камиони који вуку материјал ће стално туда пролазити. С обзиром да је то рудник могућа су минирања што нам додатно улива страх у кости", казала је за РИНУ Весна, мештанка насеља Градина.

 

Она додаје да су грађани још у марту обратили надлежнима и тада добили обећање да  каменолома у њиховом насељу неће бити док се не изврше све процене и не уради студија штетности утицаја на животну средину. Међутим, како кажу, у међувремену власник је добио дозволу за прикључак, а машине су виђали на терену.

 

„Надамо се да до ове еколошке бомбе неће доћи. Нећемо то дозволити, јер на тај начин не уништава се само наш, него и живот будућих генерација. Косјерић има већ много проблема са аерозагађењем, овај са каменоломом би заиста био превише“, истиче мештанка.

 

Инвеститор: Они који сада протествују први су продали земљу знајући да ће ту бити каменолом

 

Са друге стране, фирма Каменолом Градина Косјерић у једном од ранијих саопштења датих медијима изричито је навела да се ради о политичкој хајци против инвеститора и да се против каменолома сада боре људи који су за исти продали сопствену земљу. У истом саопштењу наведено је да процес покретања каменолома у Градини траје већ годинама и то управо због тога што су инсистирали на поштовању свих законских процедура. Истакли су да њихов посао није противзаконит, а још мање, како је наведено у саопштењу, опасан по животну средину. Свима који желе да се увере у то поручили су да су њихова врата увек отворена.

 

РИНА

 


01.12.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO