Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu, došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi (FOTO)     ·     Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·    


Autor: RINA.rs


Овако преко дана изгледа гробље на ком су снимане језиве сцене из серије Црна свадба: Настало у средњем веку и јединствено је на Балкану, на споменицима и данас стоје мистериозна обележја (ФОТО)


Кнић – Мало ко је остао равнодушан на серију Црна свадба, а поједине сцене терале су гледаоцима страх у кости. Прва сезона је завршена, али и даље се о овом остварењу много прича.  Део серије сниман је на гробљу које заиста постоји и налази се у селу Борач, у срцу Шумадије, на територији општине Кнић. Смештено је на стази која води до врха Борачког крша, а по  обилику и броју споменика јединствено је на Балкану. Оно што је чињница јесте да преко дана изгледа много другачије, него што је то био случај у ноћним кадровима на телевизији.

„Гробље обухвата простор око пола хектара, а на њему се уздиже неколико стотина споменика, стећци звани „капачари“ због свог јединственог врха. Камен је набављан у мајданима Борачког крша, а градили су их вешти локални мајстори. Иако је време однело свој данак, јасно се може видети да су сви ти споменици некада давно првобитно били направљени у јаким бојама, што је вероватно била фасцинантна слика. На споменицима се могу видети и одређена обележја, ако је сахрањен дрвосеча онда секира, ако је војник онда шајкача. Некада мотив обележја не може ни да се препозна“, рекао је за РИНУ Младен Новаковић, вероучитељ и добар познавалац историје села Борач.

Претпоставља се да је гробље настало у средњем веку када је јуначки град Борач био неосвојива сила за непријатеље.  Поједини историчари кажу да је тада имао више становника него Лондон, а током векова у њему су живели цареви, краљеви и властелини. Гробље је смештено у непосредној близини цркве из 1359. године која је препознатљива по свом аутентичном иконопису, јер су кроз средину осликани  Свети ратници, који представљају симбол овдашњих мештана. Колико је Борач тада био значајан говори и чињеница да га је један млетачки картограф уцртао и у мапу света.

„Са својом надморском висином преко 500 метара био је доминатна тачка у целом овом крају. Према предању и име је добио по изузетном борбеном духу локалног становништва. Не само да је био војни, већ и духовни и трговински центар. Изградњи овог града и његовој слави највише је допринео Стефан Лазаревић, који је овде са Дубровчанима потписао споразум о слободној трговини. Град је био подељен на три дела, горњи за властелу, средњи за тадашње чиновнике и војску и доњи за становништво“, каже вероучитељ.

Најпознатије "фимско село" у Србији

У овом селу које чува многе тајне српске историје, осим Црне свадбе снимане су и друге домаће серије. Међу најпознатијим домаћинствима свакако је оно у власништву Рајка Лечића јер управо је то била кућа чувеног Миломира Вранића, чији лик глуми Војин Ћетковић. Због велике популарности ове серије  постала је једно од омиљених места за туристе из Србије, али и из целог региона.

„Преко 10.000 људи дошло је да види Вранићеву кућу. Поред наших домаћих гостију, ту су Босанци који знају целу серију напамет, затим Црногорци и Хрвати. Све их занима, да виде унутрашњост куће, као и цело двориште, сви обавезно мало поседе за оним чувеном столом испод ораха. Атмосфера у серији је тако добро дочарана да посетиоци очекују да им Вранић или Дракче изађу иза ћошка“ каже Рајко Лечић власник имања.

Прелепа природа, српска аутентичност и шумадијска гостопримљвост утицали су да избор за снимање падне управо на село Борач. Из Рајковог дворишта са једне стране поглед пуца на Гружанско језеро, а са друге на масивни Борачки крш. Ово село су због изузетне лепоте и пре посећивали туристи, али сада је њихов број вишеструко повећан.

Да је најпознатији рођак са села у ово место довео многе људе сведочи и податак да је у селу Борач пре радила само једна кафана, а сада их има неколико. За време ванредног стања оне не раде, али овдашњи домаћини се надају да ће се кад све ово прође поново у центру села паркирати аутобуси са бројним туристима.

РИНА

 

 


01.12.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO