Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·    


Autor: RINA.rs


Мене су учили отац и деда, а ја то преносим на моју децу: Домаћини у селима Западне Србије пре првих петлова поранили по бадњак, прекрсте се, помоле и оборе дрво (ФОТО)


Чачак – Бадњи дан пун је старих обичаја, а иако живимо у модерном, брзом времену, неке ствари ипак деценијама остају непромењене. Домаћини широм Западне Србије и овог јутра уочи Божића су поранили, а многи од њих су са својом децом кренили у церову шуму да посеку бадњак.


„Оно што су мене учили отац и деда, ја се трудим да пренесем на своју децу. Они су узбуђени на свако Бадње јутро и буде се пре првих петлова, спремни да са мном крену у шуму. У граду се махом бадњаци купују, али ми на селу то никад не радимо. Са пријатељима кренемо у сечу, одмеримо добар бадњак, прекрстимо се, помолимо за здравље и оборимо га. Најважније је да крошња буде широка и разграната јер то симболизује здравље целе породице“, рекао је домаћин Ранко за РИНУ.


Одсечено Бадње дрво носи се у двориште, а дочекују га остали укућани посипајући га житом и бомбонама. Иако још увек мала деца итекако знају српску традицију и обичаје и безрезервно је поштују.
„Сачували смо ово прво дрвце које је пало кад је тата засекао Бадњак, то касније носимо кући дајемо баки како би га ставила испод шерпе да би током целе године имали добар и квалитетан кајмак“, каже деветогодишњи Милош.


Домаћице спремају посну трпезу


Трпеза на данашњи дан обавезно је посна, а домаћице од раног јутра су на ногама и спремају како за данас тако и за сутрашњи велики празник. Младена Гојковић из Чачка присећа се времена када се на Бадње вече вечера служила на слами.


„Доста сламе се постави насред куће и ту се постављају сви специјалитети који се тог дана спреме. Неизбежан је тучени пасуљ, риба, салате, пите са јабукама и орасима. Цела породица се ту окупља и сви ти тањири који се тада користе се не склањају до Божићног јутра, јер се верује да свеци на своком остављају посебан знак и то се ујутру тумачи“, каже ова Чачанка.


На Бадњи дан важи веровање да се не иде у госте, а да се вече обавезно проводи у кругу породице, док се на Божић обилазе пријатељи. Ипак, овогодишњи велики хришћанкси празник биће обележен мало другачије због тренутне епидемиолошке ситуације, тако да ће „гостовање“ по кућама ипак највероватније изостати.


РИНА


06.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO