Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·    


Autor: RINA.rs


Надошла вода и донела им проблеме: Огромне количине смећа и отпада плута браном "Врутци", одакле се Ужичани снадбевају водом за пиће, очекују се и појаве алги


Ужице - Претходних дана је дошло до уплива велике количине воде у акумулацију и подизања водостаја. Подизање водостаја је довело до спирања велике количине смећа са обала и његовог доласка на брану акумулације. ЈКП”Водовод” започео је чишћење акумулације и очекује се да ће посао бити завршен у наредних 5 дана.

 

Уплив велике количине воде у акумулацију узроковао је мешање воде по целој дубини акумулације и распростирање алги по целом језеру. Како је саопштено из “Водовода”, распоред и концентрација алги не представља ризик по водоснабдевање јер се на фабрици применом адекватних технологија и дозирањима хемикалија вода успешно прерађује. Због мешања воде у акумулацији ЈКП”Водовод”је појачао мониторина како сирове тако и чисте воде тако да завод за јавно здравље узоркује и испитује воду два пута седмично а ЈКП”Водовод” узоркује и испитује воду кроз технолошки процес свакодневно на сваких 2 сата тако да је вода под целодневним надзором.

 

Наредних седмица обзиром на распоред алги по целој акумулацији може се очекивати њихово цветање и испливавање на површину. То ће дати ружнију слику акумулације, али ће смањити концентрацију алги која се захвата у сировој води. Важно је нагласити, како поручују из ужичког “Водовода” да и значајно веће концентрације алги у сировој води од тренутних фабрика може успешно да преради тако да нема бојазни по безбедност водосабдевања.

 

ЈКП”Водовод” моли све грађане, посетиоце акумулације да отпад понесу са собом и да га одложе на предвиђена места у контејнере. Такође, ЈКП”Водовод” моли све грађане да не верују и не шире дезинформације о наводној неисправности воде јер то није тачно.

РИНА


07.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO