Они не знају шта је је "burnout sindrom", у шуми од јутра до мрака и срећнији од оних који раде по канцеларијама: Рабаџије на Муртеници и данас упрежу своје волове (ФОТО)

Нова Варош – Према народном веровању на Божић ваља мало радити, како би вредни били читаве године. Стари обичаји иако све више губе трку са модерним начином живота, ипак се у појединим селима и даље помно чувају. Тако је на обрнцима Муртенице где младе ребаџије не одустају од тешког, али берићетног посла. Ма колико било незахвално упрежу своје волове и извлаче дрва из шуме. Све је мање оних које се баве овим занатом, али петнаестогодишњи Драган Пауновић из села Јасеново није један од оних који су одустали.


"Од малих ногу сам заволео волове и рад са њима. Увек смо у штали имали најмање по један пар волова тако да су ми увек били на располагању. Доста мојих вршњака са ових падина ужива у овом послу исто као и ја. Свестан сам да је ово изузетно тежак посао али мора неко и ово да ради јер не може свугде трактор где могу да зађу волови", казао је за РИНУ овај млади рабаџија.

07.01.2022.


Fotografije