Док је у доба инфлације плата била једну марку, он је зарађивао чак 15.000: Велимир из села Трипкова на стаклу прави чуда, користи једну од најређих техника на свету (ФОТО)

Чајетина – Много је хобија који сасвим случајно прерасту у добре и уносне послове, а управо то је још један доказ да кад радите нешто што волите успех је загарантован. Један од таквих примера је и Велимир Тошанић који у златиборском селу Трипкова  има јединствену занатску радионицу у којој се стварају необични предмети од стакла и то уз помоћ ретке „тифани“ технике. Настала је крајем 19. века у Америци када ју је први употребио члан угледне породице Адам Тифани јер је уместо оловног профила почео да употребљава бакар и калај.

„Пре више од три деценије сам боравио  у Немачкој и тад сам се први сусрео са радом на стаклу управо на тај начин. То је једна од најзахтевнијих техника, јер се стакло купује  у таблама и после од њега правите шта год пожелите. Оно што је приликом обраде, на овај начин неопходно, јесу прецизност, стрпљивост, али и уметнички дар. Сваки делић мора ручно да се обради и тек онда да се склопи у целину“, каже Велимир за РИНУ.

10.01.2022.


Fotografije