Невероватно богатство Србије, наше планине пуне лековитих извора: На њима слабовиди и оболели од туберкулозе годинама тражили спас, света вода са Равне Горе зацељује ране

Горњи Милановац - Надалеко је познато да је Шумадија препуна извора здраве и питке воде, а у будућности би баш то можда могло бити наше највеће богатство, ако се и ма у виду да се у бројним државама света купује флаширана вода за пиће. Осим што је одлична за свакодневну употребу, на појединим планинама у срцу Србије налазе се извори за који се од давнина верује да су лековити. Један од њих сакривен је у висовима Сувобора, два километра од села Брајићи које је чувено по томе што су се управо ту једини пут очи у очи срели Тито и Дража.


„Извор је скривен дубоко у шуми, врло тешко је до њега доћи. Кад је снег то је готово и немогуће. Годинама се верује да лечи од туберкулозе, помаже слабоводима. Вода је чак проглашена светом и у народу се још зове и Христова вода. Један мештанин који је пре неколико деценија боловао од туберкулозе, док је чувао овце пио је само воду са тог извора. Кад је отишао код доктора рекао му је да је болест нестала као руком односена. Девојци која је имала отворене ране, умивајући се овом водом оне су брзо зацелиле", каже за РИНУ Рајо Петровић мештанин села Брајћи.

11.01.2022.


Fotografije