Аутомобиле не пале, а из куће излазе само кад морају: Ово село на Пештеру је тренутно најледеније место у Србији, некада је овде измерено чак и невероватних минус 40 степени (ФОТО)

Сјеница - Србију су оковали ледени дани, температуре ретко у ком граду да пређу у плус, али ипак зна се где је најхладније и "најледеније". Пештерску висорован већ одавно називају српским Сибиром и то са разлогом, јер је 2006. године управо на том подручју у селу Карајукића бунари измерено рекордних -39,5. Овог јутра жива на термометру код тамошњих домаћина измерила је скоро минус двадесет. Мештани кажу - навикли смо и облаче дебеле јакне, топле ципеле и навлаче шал на уста само да би од кућног прага прешли неколико метара до штале. Не може се другачије, јер "леди и крв у жилама".


"Ових дана ледено је код нас на Пештеру. Снега нема пуно, путеви су проходни и одржавају се што је најважније, али око кућа је све сами лед. Леденице са крова скоро и до метар. Али, све је то нормална појава јер су зиме у Карајукића бунарима и околним селима некада биле још оштрије. Мештани се греју на дрва, ватра се ложи током читавог дана и из куће се излази само кад се мора. Током зиме овде се потроши и преко 20 метара дрва", рекао је за РИНУ Музафер Бибић из Карајукића бунара и директор Основне школе.

14.01.2022.


Fotografije