Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


У Западној Морави више пливача на Богојављење усред јануара, него на Светог Илију у августу: Леденом реком запливало преко 100 такмичара, први до Часног крста стигао дванаестогодишњи дечак (ФОТО)


Чачак - Да се од вере никад не одступа и да љубав према традицији не познаје никакве препреке још једном су показали храбри пливачи који су на Богојављење ушли у ледену Западну Мораву како би стигли до Часног крста. Након годину дана паузе, пријавило се 106 такмичара , па је данас усред јануара у реци која протиче кроз Чачак било више пливача него за Светог Илију у августу. Оно што је обележило данашње такмичење јесте прелеп гест, јер су старији пустили најмлађе да оставре свој сан. Први до Часног крста допливао је дванаестогодишњи Павле Мечанин.


"Ово је трећи пут да пливам у Морави за Богојављење, а први пут побеђујем. Ово је заиста посебан догађај који се речима не може описати", рекао је ученик шестог разреда Основне школе "Драгиша Мишовић" из Чачка.


Дан кад су се, по јеванђељу отворила небеса и Бог се обратио људима, Хришћани као један од највећих празника прослављају већ вековима. А они верници који пливају за Часни крст симболизују саборност и јединство у вери. Раме уз раме са мушкарцима и ове године осмелиле су се да запливају и две девојке. У организацији Спортског центра "Младост", а под покровитељством града Чачка, пливање за Часни крст одржано је 17. годину за редом.


"После једне године паузе наставили смо са овом лепом традицијом и драго ми је што се поново пријавило преко 100 учесника. Све честитике на храбрости, пре свега најмлађима и дамама које су  такође пливале за Часни крст. Ово је више од такмичења и резулатат је увек у другом плану. Традиција која траје вековима и даље се поштује, a  данас је са Западне Мораве из Чачка псолата једна прелепа слика значајна за сав хришћански, православни свет", изјавио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.


Свештеници истичу да пливање у хладној води јесте тест вере и побожности на одређени начин. Онај ко жели да дође до Часног крста требало би да пости Божићни пост, да се исповеди и причести и на тај начин духовно се припреми за овај подвиг, а не само физички. У овом случају такмичарски дух заиста би требало да буде на задњем месту.


РИНА


19.01.2022.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO