Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Svilajnac podržao koncert pijaniste Stefana Đokovića: 130 učenika imalo privilegiju da uživa u najpoznatijim delima klasične muzike     ·    


Autor: RINA.rs


Чачак ће заувек бити посебан и јединствен српски град, окићен престижном титулом: Потписан уговор за пројекат Престоница културе Србије 2023. године


Чачак -Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић потписали су данас уговор за пројекат Престоница културе Србије 2023. године чиме се званично креће у реализацију овог пројекта. Министарство културе је издвојило за овај пројекат 298,5 милиона динара, а вредност читавог пројекта је 500 милиона динара.


„Договорили смо данас да сама манифестација започне првим даном пролећа 2023. године. Ми сада већ имамо искуство Града Новог Сада који је Еврпопска престоница културе и можемо да меримо шта је било добро, а шта су отежевајући фактори у спровођењу читавог овог важног пројекта, будући да смо цео овај пројекат креирали по угледу на Европску престоницу културе и потребу за децентрализацијом културе у Србији“, рекла је Гојковић и додала да је Град Чачак последњи предао своју пријаву, али да је она од стране стручне комисије оцењена као најбоља, најсадржајнија која омогућава широко учешће свих грађана Чачка у овом добром пројекту.


Министарка је истакла да ће Чачак, сада када је понео ову важну и престижну титулу, заувек остати уписан на мапи наше државе као прва Престоница културе Србије, која ће добити и нове програме, али и нове инфраструктурне пројекте, нове музеје, галерије који ће трајно остати свим грађанима Чачка.

Гојковић је указала да је задовољна концептом Чачка за Престоницу културе Србије и иновативношћу, која се огледа и оснивањем нових музеја као што је музеј кошарке, јер Град Чачак може и мора да буде поносан на 52 репрезентативца у кошарци.


„Радујем се томе што ће се Министарство и Град Чачак заједно бавити овим пројектом годину дана, али се унапред радујем што ћу идуће године свакако имати прилике да у првим данима пролећа са градоначелником, свим људима који се баве културом у овом граду, али и шире отворимо ову значајну манифестацију“, рекла је Гојковић.


Гојковић је изразила уверење да ће Чачак бити добар пример праксе за све будуће престонице кутлуре Србије, које ће уследити.


„План Министарства културе је да сваке године расписује нови конкурс и да што више градова Србије учествује и добије ову престижну титулу, како би на крају, после неколико година спровођења овог пројекта у правом смислу речи имали децентрализацију културе на делу“, поручила је Гојковић, и истакла да је пројекат значајан не само за културу, већ и туризам и економију.


Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да ће Град Чачак у оквиру овог пројекта реализовати доста активности, али и радити на инфраструктурним пројектима у укупној вредности од пола милијарде динара, од чега Министарсто културе и информисања финансира 298,5 милиона динара, док ће остатак финансирати Град Чачак и привреда.


Тодоровић је истакао да им је жеља да, осим свих традиоционалних културних дешавања који се одржавају у овом граду деценијама, успоставе нове вредности кроз нова два музеја – музеј кошарке и етнографски музеј који ће бити посвећен Великом рату, јер је по његовој оцени то дуг према нашим јунацима из Првог светског рата.


“Сада је на нама да оправдамо ову ласкаву титулу великим радом и прегалаштвом свих учесника”, закључио је градоначелник. 


Креативни и радни мото пројекта је „Чачанска родна“, инспирисан именом сортимента шљиве који је надалеко препознатљив чачански пољопривредни производ. Кроз овај мото предочена је идеја целог пројекта - визија града Чачка као вековног плодног родног тла за развој културе, уметности, духовности али и науке, привреде, туризма и спорта. Програм је конципиран кроз четири подтеме: „На Слободи“, „На раскрашћу“, „На морави“, „На Калдрми“.


Циљ пројекта, који ће променити цео град и формирати нови културни кварт и музејски комплекс, је да поред инфраструктурних улагања, омогући планирање дугорочног развоја културе у граду, стратешких приоритета и осавремењивању активности и манифестација. Пројектом ће допринети трансформацији културних институција, које би пренаменом постојећих простора добиле нове капацитете и створиле и могућности за културну мобилност, а циљ је и да се подстакне развој независне уметничке сцене.  


РИНА


19.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO