Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·    


Autor: RINA.rs


Ко жели да види Србију као енергетски независну и кроз десет година, залагаће се за инвестиције у зелену енергију: Закон о коришћењу ОИЕ је прошао широку јавну расправу


Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ко жели да види Србију као енергетски независну и кроз 10, 20 и 30 година, залагаће се за инвестиције у зелену енергију, а не за ослањање на ресурсе којима није богата, као што је гас, или за потпуну зависност од угља.

 

Она је у интервјуу Новом магазину истакла да би овом темом требало да се бави посебно министарство, а да решење није у стопирању енергетске транзиције Србије, него у сарадњи и планирању развоја електроенергетског система и инвестирању у нове енергетске капацитете.

 

„Закон о коришћењу ОИЕ је прошао широку јавну расправу и у његовој изради су, уз Министарство учествовала управо она предузећа која сад траже измене и одлагање примене овог прописа. За изградњу било које електране потребан је новац, али изгледа да је за неке проблем само кад се новац улаже у електране које користе ОИЕ. Овде је реч о капацитетима чија је градња планирана у наредних деценију или две, а не о електранама које чекају да буду прикључене на мрежу сутра, за месец или годину дана. С друге стране, изгледа да немају никакве бојазни око електрана на угаљ које ће и у Србији, у догледно време, бити оптерећене таксама на угљеник, које би значајно подигле трошкове ЕПС-а. С друге стране, трошкови производње енергије из обновљивих извора се смањују“, истакла је Михајловићева.

 

Она је рекла да проблем балансирања који се представља као непремостива препрека развоју ОИЕ нешто са чиме се сусрећу и друге земље и да решење није у стопирању енергетске транзиције него у градњи нових енергетских капацитета, што се пре свега односи на реверзибилне ХЕ Бистрица и Ђердап 3.

 

„Ова област је толико важна за развој да није довољно да постоји један закон у овој области, него би у новој Влади требало да постоји и посебно Министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност. Верујем да је чиста и здрава Србија оно што треба да оставимо будућим генерацијама, као и да одустајање од зелене енергије није став већине људи у Србији. Мислим да би било веома важно и корисно да поново отворимо разговор о овом питању и да видимо ко је за, ко против зелене енергије, као и ко је декларативно за, али својим чињењем или нечињењем ради против зелене енергије“, изјавила је Михајловићева.

 

РИНА


20.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO