Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Svilajnac podržao koncert pijaniste Stefana Đokovića: 130 učenika imalo privilegiju da uživa u najpoznatijim delima klasične muzike     ·    


Autor: RINA.rs


На Јовањдан пре тачно 101 годину напустио нас је један од највећих војсковођа: Данас родна кућа Живојина Мишића чува успомене и тајне српске историје (ФОТО)


Мионица – Данас се навршава тачно 101 година од како је велики Живојин Мишић преминуо у Београду, на Јовањдан 1921. године. Рођен је у Струганику, живописном селу смештеном између падина Дивчибара и Сувобора, у многочланој породици као најмлађе од тринаесторо деце. Као мезимац родитеља чак је носио и надимак „бубица“. Он је у књизи „Моје успомене“ описао своје детињство и школовање, и ту је приметно колико су родна кућа и прве године одрастања обележиле читав његов животни век.  

„Породица Мишић је родом из Тепца са Дурмитора и онда када су дошли овде узели су презиме Мишић по једном претку што је раније и био обичај у Србији. У књизи пише да су сва мала деца морала да раде, и да је он са шест година помагао у свим сеоским пословима, па тако је и написао "ко није чувао козе и овце, он не зна шта су јад и невоља". Све то нам говори да је војвода био врсни познавалац свог народа и менталитета Срба, јер је и он сам рођен у задржној породици што је много и утицало на његове одлуке у боју и животу“, изјавила је за РИНУ етнолог Ивана Ђурић.

Кућа славног војводе је 1974. године адаптирана и претворена у музејске потребе и подељена је у два сегмента. Први је војно биографијског карактера, а у другом делу налази се етнографска поставка која говори о начину живљења задружних породица тог времена.

"Родна кућа Живојина Мишића поред културног поседује и историјски значај, сви објекти који се могу  видети у дворишту представљају споменике традиционалног градитељства у Србији. Кућа припада типу какве су прављене у селима брдско планинског типа као што је Струганик. Укопавањем у нагиб добијао се подрум а над њим соба или келија. На самом објекту постоје двоје улазних врата што је омогућавало лакши контакт са осталим објектима у оквиру домаћинства, а кров је на четири воде и прекривен ћерамидом“, рекла је Ивана.

Војвода Живојин Мишић био је један од најобразованијих официра у Србији, предавао је на Војној академији, предмет тактику а онда је своја предавања систематизовао и у уџбенике. Говорио је неколико страних језика, био је ађутант краља Милана и Александра Обреновића и често је био чак и пензионисан због изношења својих ставова, али увек враћан у кризним временима и поново реактивиран.

„У историјском делу музејске поставке налазе се његове личне ствари, стратешки уџебеници, фотографије из Колубарске битке и осталих ратова које је водио. Ту ће вас дочекати прави историјски времеплов и богата сазнања о великом војсковођи“, каже етнолог.

Војвода Живојин Мишић учествовао је у свим ратовима који су вођени на територији Србије од 1876. до 1921. године. Поред многих његових цитата, који се понављају свих ових година, најупечетљавији је онај „Живот је вечита борба. Ко сме тај може, ко не зна за страх тај иде напред“. Био је ожењен Лујзом Крикнер, а преминуо је 1921. у Београду и управо ове године обележева се 100 година од тог датума.

РИНА


20.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO