Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Шакали у експанзији, све више опасних предатора у шумама Шумадије: Веома тешко се лове и зато их је све више, Бојан из Тополе ипак успео да одстрели једног (ФОТО)


Топола – На територији Шумадије, у близини планина Венчац, Букуља и Рудник неколико година уназад шакали праве огромне проблеме мештанима. Јако се тешко лови, па је овај предатор у експанзији и има их све више, па пољопривредници страхују за своју стоку, али и за себе. Ловац, Бојан Стевановић, из села Брезовац успео је ипак да одстрели једног шакала и тако спасио доста других животиња.

„Не само да лови дивљач већ прави озбиљне проблеме сточарима. Недавно је њих неколико упало у обор и заклало неколико оваца у нашем селу. Ових штеточина има баш доста а није ни мало једноставно убити га, ето ја сам одстрелио једног, надам се да ћу успети још неког како би се сачувала стока у овом крају па и шире“, каже ловац.

Шакали такође причињавају велику штету у ловиштима Тополе и Рудника као и широм Шумадије у којима лове и уништавају популацију зеца и фазана па све до срнеће дивљачи а неретко и младунце дивље свиње.

Ловачка Удружења организују хајке на овог лукавог предатора којег је веома тешко истерати из густиша и растиња у којима он обитава.

Шакал је животиња која је веома слична вуку, има шиљату њушку, дуже уши и краћи, дебео реп. Покривен је кратком, црвенкасто-смеђом длаком. Тело му је дуго око један метар, реп до 25 центиметара, а тежином достигне и 15 килограма. Веома добро и истрајно трчи, преваљујући велике удаљености. Живи појединачно и у малим чопорима. Углавном је ноћна животиња. Јазбину гради у жбуњу или под земљом. Једе све што може да улови, али и лешине, зрневље и воће, напада и домаће животиње.

РИНА


21.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO