Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Проходна најкритичнија деоница у Србији: Овако сада изгледа пут преко Голије који је данима потпуно завејан, али то не значи да ће тако бити и за пар сати - ако видите да дува ветар одмах се вратите назад (ФОТО)


Ивањица - Након вишедневне борбе путара са сметовима на суровој Голији пут Преко Брдо - Одвраћеница коначно је проходан за саобраћај, формирани су снежни тунели високи неколико метара. Путарима на руку иду повољни временски услови, јер у претходних неколико дана није било нових снежних падавина.


"Ова деоница се сваки дан чисти, а на терену је тешка механизација и путари који се свакондевно боре са огромним количанама снега. Тренутно је проходна али нико не може да гарантује да ће тако бити и вечерас. Стога, као и обично упућујемо апел возачима да их не завара то што снега нема около и да крену на пут.Овде се ситуација мења из сата у сат. Снег на Голији није пао само у августу, а мећаве овде су такве да се буквално не види прст пред оком", каже за РИНУ Витомир Арсовић из "Путева Ивањица".


Током ове зимске сезоне, на деоници од Преког Брда до Одвраћенице обављене су две акције спасавања завејаних путника. Иако асфалтиран услед конфигурације терена деоница је изузетно незахвалана током зимских месеци и једна је од најкритичнијих за одржавање. Пут се налази на надморској висини од 1700 метара и пролази испод Јанковог камена, највишег врха Голије.


"Вероватно у Србији нема горег пута за одржавање од овог на Голији, јак ветар који дува са Пештера овде за само неколико минута направи огромне сметове. Зато уколико кренете овом деоницом и видите да почиње да дува одмах се вратите назад. Уколико се заглавите док позовете службу, два сата је потребно да се стигне до горе што поприлично драматизује читаву ситуацију", каже Арсовић.
Деоница је дуга 12,5 километара, а на тој траси су свакодневно тешке машине и моћни утоваривачи. Судећи по количини снега и временским приликима овде ће остати све до априла месеца.


РИНА


07.02.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO