Noge su nam umorne i u žuljevima, ali kad osetimo ovakvu podršku dobijemo krila: Preko 1.500 ljudi u Preljini kod Čačka dočekalo momke sa Kosova koji pešače do Novog Sada (FOTO)     ·     Sutra ću u crkvi zapaliti sveću za svakog nastradalog, pozivam građane da i oni učine isto: Oglasio se Vučić uoči godišnjice tragedije u Novom Sadu     ·     Obustavljeni polasci vozova ka Novom Sadu     ·     Lepe slike iz sela kod Čačka: Stigli mladići sa Kosova koji peške idu u Novi Sad, baka Rada dočekala ih uz posebnu pesmu (FOTO)     ·     Uhapšen Miša Bačulov: Navodno pokušao da lažira svoje trovanje i da za to optuži državni vrh     ·     Nesvakidašnja scena kod Zlatibora: Krmača pobegla na magistralu a vlasnik prutićem pokušava da je vrati - vozači u neverici     ·     Tragedija kod Niša: Spasioci pronašli i izvukli telo starije žene     ·     Danas se zatvara jedna od najatraktivnijih pećina u Srbiji: Završena sezona u Potpećkoj pećini, vrata se otvaraju ponovo u aprilu sledeće godine     ·     Nezgoda na pruzi kod Mojkovca, dve osobe povređene: Došlo do kontakta teretnog voza i električne lokomotive, železnički saobraćaj na ovoj deonici zaustavljen     ·     Hitna pomoć na ivici izdržljivosti, lekari primili preko 150 poziva: Ambulante pune pacijenata, a samo osam puta izlazili na teren     ·     Ukinut pritvor državljanima Azerbejdžana i Turske     ·     Zabrinjavajuće brojke, a ambulante u Novom Pazaru i Tutinu poluprazne: Vakcine stigle, ali građani ih izbegavaju     ·    


Autor: RINA.rs

news

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla (FOTO)


Čajetina – U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Na nadmorskoj visini koja pogoduje stočarstvu, svakog dana se prerađuje do tri hiljade litara mleka. Isključivo sa registrovanih domaćinstava sa teritorije opštine Čajetina, mleko postaje osnova za proizvode koji imaju i ukus i poreklo.

 – Mi preradimo dnevno oko dve tone konvencionalnog mleka i oko tonu organskog. Naši proizvodi su uglavnom mladi i zreli beli sir i pravimo sireve sa začinima. Od konvencionalnog mleka pravimo sireve sa vlašcem i ljutom tucanom paprikom, a od organskog mleka pravimo sireve sa začinom od bosiljka i origana – kaže za RINU tehnolog Sanja Radišić.

Pored konvencionalnih, sve veća pažnja posvećena je organskim mlečnim proizvodima – siru i kajmaku, koji se proizvode u skladu sa principima održive poljoprivrede i bez upotrebe veštačkih dodataka.

– Sve radimo u skladu sa najsavremenijim standardima, iako su potrebe tržišta za našim proizvodima znatno veće od količine koju proizvodimo, još uvek nećemo povećavati proizvodne kapacitete – pojašnjava Radišić.

Na zlatiborskim proplancina vekovima se neguje stočarstvo i tradicija proizvodnje mlečnih proizvoda, osavremenjeni pogoni danas prerađuju mleko u sir i kajmak vrhunskog kvaliteta a sve to pod budnim okom stručnjaka.

– U naše proizvode se ništa ne dodaje, jedini konzervans je so. Mi imamo u okviru naše mlekare jednu internu laboratoriju, gde radimo analize, sarađujemo i sa Specijalističkim institutom iz Kraljeva, tako da smo ispoštovali sve što pravilnik predviđa i mleko je izuzetnog kvaliteta – naglašava Razumenka Lučić, stručni saradnik za kontrolu kvaliteta hrane.

Savremena tehnologija osigurava stabilan kvalitet, dok sertifikati garantuju da je svaki proizvod nastao u skladu sa najvišim standardima. Na ovom mestu, znanje i savremena oprema rade u službi očuvanja tradicionalnih vrednosti.

 

– Mi imamo žig garancije “Dobro sa Zlatibora” koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Taj žig našim proizvodima garantuje da je sirovina sa Zlatibora i proizvodnja na Zlatiboru – ističe Lučić.

 

U svakom zalogaju čuva se deo zlatiborskog duha – ukusa prošlih vremena, ali uz sigurnost i kvalitet koji donosi savremena prerada.


13.06.2025.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO