Air-line na zlatiborski način: Priprema se zemljište za izgradnju piste, livada se pretvara u nešto neverovatno jer srpska planina dobija svoj aerodrom     ·     Ima skoro 90 godina, ali svaki dan ide motorom u šumu i posle pravi čabriće za sir: Miroslav iz sela kod Prijepolja je pravi deka zmaj - ponosno čuva stari zanat (FOTO)     ·     Policija od danas pojačano kontroliše korišćenje telefona u saobraćaju     ·     Počela grejna sezona u Novom Pazaru     ·     Normalizovan saobraćaj na autoputu Beograd-Novi Sad koji je bio u prekidu zbog sudara     ·     Direktan let Beograd – Toronto potvrđen za proleće sledeće godine     ·     Oglasio se MUP povodom tragedije kod Prijepolja: Lovcu koji je ubio prijatelja odredjeno zadržavanje do 48 sati     ·     Ovaj grad u Srbiji je na udaru pacijenata sa povišenim pritiskom i napadima gušenja: Kragujevački lekari u danu primili preko 170 poziva, ambulante sve punije     ·     Pala francuska vlada: Premijer podneo ostavku     ·     Dušanka Todorović osuđena na 15 godina zatvora zbog trovanja dva muškarca     ·     "Ubio je najboljeg prijatelja slučajno, misleći da je divlja svinja": Užasni detalji tragedije kod Prijepolja, sve se dogodilo u potoku na nepristupačnom terenu     ·     Požar u restoranu kod pijace na Banovom brdu     ·    


Autor: RINA.rs

news

Hrane se burgerima, za neka stara srpska tradicionalna jela nisu ni čuli: Kuvar otkriva šta jede generacija Z čije odrastanje prati internet i pametni telefoni - ovu vrstu mesta nikad ne naručuju (FOTO)


Čačak - Generacija Z, odnosno mladi rođeni od sredine devedesetih do 2010. godine, poznati su po tome da su odrasli uz internet i digitalne tehnologije, njihovo detinjstvo i odrastanje potpuno su drugačiji od onih koji su rođeni pre njih. Imaju svoj rečnik, stil života, smisao za humor ali u odnosu na starije razlikuje se i njihov odnos prema hrani. U vrhu liste namirnica koje skoro nikada ne konzumiraju nalazi se džigerica.

Marko Glođević, kuvar u restoranu kod Čačka, kaže da mlađi gosti retko naručuju džigericu ili da za neka tradicionalna jela poput mezaluka često nisu ni čuli.

- Pileća džigerica sa roštilja jedno je od omiljenih jela mnogih naših gostiju, ali ne i kod mlađe generacije, odnosno takozvane Generacije Z. Naime, džigerica se može pripremati na različite načine u tiganju, sa lukom, ispod sača. Mi je ovde služimo uz pekarski krompir i salatu od domaćeg paradajza i luka sa polja Zapadnog Pomoravlja i Šumadije. Starije generacije baš vole da jedu tradicionalna jela, rekao je za RINU Marko Glođević, kuvar u čuvenoj „Glođovoj tvrđavi“ u Mršincima kraj Čačka.

Dodaje da mladi u najvećem broju slučajeva traže burgere i modernija jela.

- Međutim, moram da kažem, bez obzira na sve, onaj ko proba našu tradicionalnu hranu uvek se vraća, bilo zbog džigerice, jagnjetine ispod sača, kolenica i sličnih specijaliteta, naglašava on.

Na pitanje od čega se pravi čuveni mezaluk, staro jelo zapadne Srbije, Marko objašnjava da se spravlja od bele i crne džigerice svinjske, jagnjeće, juneće ili teleće.

- Mislim, prema nekom mom iskustvu, mlađe generacije nisu čule za mezaluk. To jelo se danas retko gde može probati, osim u pečenjarama, a Generacija Z tamo ređe odlazi. Najvažnije kod pripreme je da džigerica odstoji u mleku 24 sata, pa tek onda da se prži ili sprema na drugi način, uz razne začine i obavezan beli luk koji daje poseban ukus, zaključuje Glođević.

Džigerica, nekada nezaobilazna u domaćoj kuhinji, danas se sve ređe nalazi na menijima mladih. Tradicionalna jela poput mezaluka svedoče o bogatstvu naše gastronomske baštine, ali je pitanje da li će Generacija Z u njima prepoznati vrednost koju su starije generacije odavno usvojil


22.08.2025.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO