Bivšu ženu i komšinicu gurnuo sa terase, obe teško povređene: MUP se oglasio o hororu u Arilju     ·     Tukao ga krvnički teleskopom: Stravičan napad u Priboju završio se krivičnom prijavom     ·     Pošta Srbije uvodi robote za brže i efikasnije razvrstavanje pošiljaka     ·     Veliki dan za sve pravoslavne vernike: U nedelju presvlačenje moštiju Svetog Zosima u manastiru Tumane     ·     Zadobila teške povrede glave i prelom pršljenova: Poznato stanje samohrane majke koju je bivši muž gurnuo sa terase - on od ranije poznat kao nasilnik     ·     Počeo sa jednim bazenom, danas ih ima 10: Vojo proizvede preko 20 tona pastrmke godišnje - ostvario svoj dečački san otvorivši ribnjak (FOTO)     ·     Omiljen na imanju, obožava ljude i životinje: Miroljub iz Rakinca ima neobičnog kućnog ljubimca - jazavca Jazu, često i ručak podele iz istog tanjira (FOTO)     ·     Oglasila se uprava o zdravstvenom stanju Marije Vasić     ·     Sudar autobusa i kamiona u krivini: Saobraćaj obustavljen, a vozači se upućuju na alternativne pravce kako bi od Priboja stigli do Rudog     ·     Besana noć u kragujevačkih lekara: Hitna pomoć imala 40 intervencija, pacijenti se gušili i borili sa bolovima     ·     Miloš Vučević se oglasio jednom rečju nakon incidenta ispred prostorija SNS u Novom Sadu     ·     Rano jutros podrhtavao jug zemlje: Zemljotres pogodio Kosovsku Mitrovicu     ·    


Autor: RINA.rs


Počeo sa jednim bazenom, danas ih ima 10: Vojo proizvede preko 20 tona pastrmke godišnje - ostvario svoj dečački san otvorivši ribnjak (FOTO)


Prijepolje – Sopotnički vodopadi kod Prijepolja poznati su u čitavom regionu kao pravi prirodni dragulj i turistička atrakcija, ali to mesto nadaleko je čuveno i po najukusnijoj pastrmci. Vojo Vukašinović, meštanin ovog kraja, ostvario je svoj dečački san i pokrenuo je proizvodnju ribe, otvorio ribnjak iz kog danas riba stiže na trpeze širom Zlatiborskog okruga. I dok voda iz planinskih izvora puni bazene, turisti u sve većem broju otkrivaju ovo mesto – uprkos lošoj putnoj infrastrukturi.

Pre skoro deceniju i po započeo proizvodnju pastrmke u samo jednom bazenu. Danas na više od 800 kvadrata i u 10 bazena uzgaja kalifornijsku i potočnu pastrmku, proizvodeći više od 20 tona ribe godišnje.

– Počeo sam da radim ovo pre 14 godina. Prvo sam imao četiri bazena, a zatim sam širio proizvodnju. Napravio sam i restoran, kasnije sam štalu preuredio u apartmane, polako, korak po korak. Sve više ljudi traže ribu i posla ima – priča Vojo Vukašinović iz Sopotnice – započinje priču vlasnik ribnjaka Vojo Vukašinović iz Sopotnice.

Ribu plasira u restorane širom Zlatiborskog okruga, ali i direktno turistima koji ga sve češće posećuju i uživaju u specijalitetima njegovog etno domaćinstva.

– Kupuju ljudi ribu i nose je po celoj Srbiji, od Novog Sada i Beograda pa sve do juga zemlje. Zamrznu je, a kada se odmrzne, bude ista kao i kada je sveža – ističe Vukašinović.

Za vrhunski kvalitet pastrmke presudna je hladna i bistra izvorska voda, kojom se svakodnevno pune svi ribnjaci, što ribama obezbeđuje prirodne uslove za rast i razvoj.

– Pastrmka je prilično zahtevna, jer ona je gospođa – i u vodi i na roštilju. Mora biti čista voda i svaki treći ili četvrti dan pranje bazena– pojašnjava Vojo.

Tokom prethodne dve godine, država i opština Prijepolje značajno su investirale u razvoj Sopotnice, jednog od najlepših lokaliteta grada na Limu.

– Ovo domaćinstvo je dobilo subvenciju od Ministarstva turizma za poboljšanje smeštajnih kapaciteta i razvoj ruralnog turizma u celini. Takođe, i Ministarstvo za zaštitu životne sredine je u prethodne dve godine izdvajalo sredstva za uređenje infrastrukture u zaštićenom području spomenika prirode Slapovi Sopotnice – kaže Petar Vasiljević, direktor Turističke organizacije Prijepolje – kaže Petar Vasiljević direktor Turističke organizacije Prijepolje.

Vasiljević navodi da se broj registrovanih turističkih domaćinstava u opštini Prijepolje znatno povećao zahvaljujući državnim subvencijama.

– Rezultati koje vidimo u statistici govore da je 2024. godine, u odnosu na 2023, broj smeštajnih kapaciteta, odnosno kategorizovanih ugostitelja na našoj teritoriji povećan tri puta – to je rast od 300 odsto. Rezultati podsticaja se itekako vide – zaključuje Vasiljević.

Iako se sve više turista interesuje za prirodne lepote Sopotnice i njegov ribnjak, Vojo ističe da loš makadamski put, dugačak manje od jednog kilometra, i dalje predstavlja ozbiljan problem i prepreku za veći broj posetilaca.

– Ostalo je tih nekih 700/800  metara puta da se uradi.Bune se gosti kada dolaze, put je skroz u lošem stanju ali nadam se da će se i to rešiti – naglašava Vojo Vukašinović.

Sopotnica nije samo prirodni dragulj, već i mesto gde se uporan rad isplati. Vojo Vukašinović pokazuje da i u maloj sredini može da se razvije posao koji privlači posetioce i donosi sigurnu zaradu.


19.05.2025.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO